Ρομάν Αμπράμοβιτς: Εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει την απόπειρα δηλητηρίασής του!

Δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από τυχόν έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, δηλώνουν δυτικοί αξιωματούχοι

Must Read

Για έντονο πόνο στα μάτια, μερική απώλεια όρασης και δερματικές παθήσεις που παρουσίασε ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, μετά τη συμμετοχή του σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, νωρίτερα μέσα στο μήνα, έκανε λόγο εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη, επιβεβαιώνοντας έτσι το δημοσίευμα-βόμβα της «Wall Street Journal» περί απόπειρας δηλητηρίασής του!

Το δημοσίευμα της «WSJ» ανέφερε πως ο Ρώσος ολιγάρχης εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά, δηλαδή προβλήματα στο δέρμα του προσώπου και των χεριών, προσωρινή απώλεια όρασης, καθώς και πόνο και ερυθρότητα στα μάτια, ενώ αντίστοιχα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, παρουσίασαν και δύο άλλοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις στο Κίεβο, στις 3 και 4 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς, τόνισε, επίσης, ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος τους στοχοποίησε, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι, πλέον, καλά στην υγεία του. Με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, ο Ρώσος μεγιστάνας είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, με συνεργάτες του να τονίζουν ότι ο επιχειρηματίας έχει συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων, για να δώσει τη βοήθειά του, όσον αφορά στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός.

«Περιβαλλοντικοί» οι παράγοντες των συμπτωμάτων του Αμπράμοβιτς

Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα που εμφάνισαν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

«Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, αποφεύγοντας, πάντως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα, πάντως, με αξιωματούχους της Δύσης που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα δηλητηρίασης προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης, προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στο θρίλερ με τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς αναφέρεται και ο «Guardian», καθώς, σύμφωνα με τον Shaun Walker, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, πηγή με απ’ ευθείας γνώση δήλωση ότι «ο Ρόμαν (Αμπράμοβιτς) έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων περιοχών όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας, εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπα και τα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία, όπως είπαν, ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας προανήγγειλε, λίγο νωρίτερα, ο ανταποκριτής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, Max Colchester:

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, πλέον, και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ζελένσκι: Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αμπράμοβιτς, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ανάλογο σύμπτωμα, ενώ εκπρόσωπός του είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση. Με την ευκαιρία, πάντως, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι διάφοροι Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ιδίως για να στηρίξουν τον στρατό της.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης μέσω τηλεδιάσκεψης με ΜΜΕ, ο Ζελένσκι δήλωσε πως έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών και ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία προτείνουν “μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι», περιέγραψε. «Ορισμένοι είπαν ότι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. “Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, ζούμε στην Αγγλία ή κάπου στην Ελβετία, το θέλουμε. Όμως, πώς μπορούμε να το κάνουμε, χωρίς να περιλαμβανόμαστε στον κατάλογο των κυρώσεων;», διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This