Παρατεταμένο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία «βλέπουν» οι ΗΠΑ, μετά την αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων

Οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και είναι πανέτοιμοι να προβάλλουν σφοδρή αντίσταση

Must Read

«Παρατεταμένο» πόλεμο βλέπουν οι ΗΠΑ στην διαφαινόμενη απόφαση της Ρωσίας να εστιάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην ανατολική Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στο Ντονμπάς, σημειώνοντας ότι εκεί οι οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό.

Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Και, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Τσερνόμπιλ, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει και από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, η ίδια πηγή σημείωσε πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανατοποθέτηση», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτοί οι στρατιώτες επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά από τις μάχες», σημείωσε.

«Αυτό που συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι, ότι αυτές οι δυνάμεις θα επανεξοπλιστούν και θα επιστρέψουν στην Ουκρανία, για να συνεχίσουν να πολεμούν, σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος τους, που είναι σε γενικές γραμμές η ανατολική πλευρά» της χώρας, «συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστικών περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στο Ντονμπάς», πρόσθεσε. Ωστόσο, «οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ, πολύ καλά την περιοχή», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που μια ένοπλη σύγκρουση έφερε τους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή.

Επομένως, «μόνο και μόνο επειδή δίνουν προτεραιότητα, αυξάνουν τον αριθμό τους και δίνουν περισσότερη ενέργεια σε αυτό, δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο για αυτούς», εκτίμησε ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι όλα αυτά «θα μπορούσαν να προμηνύουν έναν μακρύτερης διάρκειας, παρατεταμένο πόλεμο».

Και, εκτός των άλλων, οι Ρώσοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το Κίεβο, αλλά και το Τσερνίχιφ, το Ιζιούμ, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, καθώς και το Ντονμπάς, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Κίνδυνος να μείνει χωρίς τρόφιμα και φάρμακα η Χερσώνα

Η Χερσώνα, η μοναδική μεγάλη πόλη που, μέχρι στιγμής, έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού, βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία και πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 283.000 κατοίκους. Όσοι έχουν απομείνει, πλέον, ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα, καθώς έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, την ώρα που οι δυνάμεις κατοχής μπλοκάρουν τις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες μπαίνουν σε σπίτια και αναζητούν ανθρώπους, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε διάφορες λίστες, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ προχωρούν και σε συλλήψεις κυρίως ντόπιων ακτιβιστών και απόστρατων. Μεγάλες καταστροφές ή σημαντικές απώλειες λόγω των μαχών, πάντως, δεν έχουν αναφερθεί, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχό της.

Το Κίεβο καταγγέλλει πλήγμα σε ανθρωπιστικό κονβόι κοντά στο Τσερνίχιβ

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά που έπληξαν ένα κομβόι πέντε λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν εθελοντές προς την πολιορκούμενη πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ουκρανική πλευρά.

«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον ενός κομβόι εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών», υποστήριξε η Λουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», διευκρίνισε η ίδια.

Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση».

Σημειώνεται ότι στον ουκρανικό νότο το Τσερνίχιβ είναι η δεύτερη πόλη μετά τη Μαριούπολη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς.

«Παρελθόν» η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας

Η Ρωσία εμφανίζεται να έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Ολεξέι Αρεστόβιτς, συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του χαιρέτισε τους όρους της προτεινόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ως «νίκη» για την Ουκρανία.

«Έχουν ουσιαστικά καταστρέψει την αμυντική μας βιομηχανία», δήλωσε ο Αρεστόβιτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι να δηλώνει πως, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που συζητήθηκε με τη Ρωσία την Τρίτη, η Ουκρανία θα προστατεύεται από μελλοντικές απειλές με διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες η Ρωσία δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο. «Πρόκειται για μια ιδανική συμφωνία που βελτιώνει τη θέση μας με θεμελιώδη τρόπο», σημείωσε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This