Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν πάνω από 3.000 άμαχοι από τη Μαριούπολη – Η προειδοποίηση Ζελένσκι

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία σήμερα το πρωί

Must Read

Βασανιστικά κυλάει ο χρόνος για τις στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και τους κατοίκους της Ουκρανίας, αφού ο πόλεμος μαίνεται για περισσότερο από ένα μήνα, έχοντας μετατρέψει την χώρα σε ένα ατελείωτο βομβαρδισμένο τοπίο.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη.

Κατά την 37η ημέρα του πολέμου, που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών, οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Τραγική η κατάσταση στην Μαριούπολη

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.

«Σήμερα, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Χίλιοι τετρακόσιοι τριάντα ένας άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα. Επτακόσιοι εβδομήντα ένας απ’ αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη και 42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά περιοσσότεροι από 2.500 άνθρωποι» διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται και σχεδιάζονται» και άλλες απομακρύνσεις αμάχων μέσα στη σημερινή ημέρα.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης». Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής. «Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα», δήλωσε ο Λούνιν. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές. Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν. «Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε και συμπλήρωσε πως οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. «Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά» κατέληξε.

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Ζελένσκι. Ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Ουκρανός υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα και συνελήφθη στα σύνορα

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωμαικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του. Ένας από αυτούς ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με προδότες», είπε ο Ζελένσκι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του υπόλοιπο προσωπικού της SBU που μάχεται στον πόλεμο κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το Κίεβο με νόμο απαγορεύσει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων “Z” και “V”

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας. Ο Νικίτα Ποτιράγιεφ, ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα “Z” και “V” εμφανίζονται σε ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This