Ε.Ε.: Απέλαση περισσότερων από 200 Ρώσων διπλωματών μέσα στις τελευταίες 48 ώρες!

Περί τους 260 διπλωμάτες έχουν απελαθεί από κράτη-μέλη της Ένωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έπεται συνέχεια...

Must Read

Ξεπερνούν τους 200 οι Ρώσοι διπλωμάτες που έχουν απελαθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο μέσα τις τελευταίες 48 ώρες, μετά το κύμα οργής και τον αποτροπιασμό που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τους ομαδικούς τάφους και τις φριχτές δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Bucha, μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

Η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ισπανία απέλασαν σήμερα δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με την Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ 30 διπλωμάτες από τη Ρωσία αποφάσισε να απελάσει και η Ιταλία. «Το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη με κοινή απόφαση των ευρωπαίων και ατλαντικών εταίρων, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης κρίσης που συνδέεται με την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη της σφαγής στην Bucha, η Λιθουανία ανακοίνωσε την απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βίλνιους, απαντώντας στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας «κατά της κυρίαρχης Ουκρανίας και στις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Σήμερα το πρωί, η Δανία αποφάσισε την απέλαση 15 Ρώσων διπλωματών «που αποδόθηκαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Δανίας», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ, ενώ λίγο αργότερα η Σουηδία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών, για να ακολουθήσει η Ισπανία που αποφάσισε να απελάσει «αμέσως» περί τους 25 Ρώσους διπλωμάτες, που συνιστούν «απειλή για τα συμφέροντα» της χώρας.

Σειρά πήρε η Ρουμανία, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να ανακοινώνει σήμερα ότι θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. «Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε δε ότι ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ, για να ενημερωθεί για την απόφαση. «Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Bucha και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».

Νωρίτερα σήμερα η Εσθονία διέταξε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενείων στο έδαφός της και είπε στο προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εσθονικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Το προσωπικό του ρωσικού προξενείου έχει διορία μέχρι τις 30 Απριλίου να φύγει από τη χώρα», συμπληρώνει η ανακοίνωση. Η απόφαση του Ταλίν ήρθε λίγα λεπτά μετά την αντίστοιχη κίνηση της Λετονίας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν απελαθεί 260 διπλωμάτες

Σύμφωνα με υπολογισμό του AFP, περί τους 260 Ρώσοι διπλωμάτες συνολικά έχουν απελαθεί από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στις 23 Μαρτίου, η Πολωνία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, την απέλαση 45 «Ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες», ενώ στις 29 Μαρτίου, το Βέλγιο ανακοίνωσε την απέλαση εντός 15 ημερών 21 ατόμων που εργάζονταν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Ρωσίας, με την υποψία της ανάμειξης «σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροής που συνιστά απειλή προς την εθνική ασφάλεια».

Την ίδια ημέρα, η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 17 ατόμων «διαπιστευμένων ως διπλωματών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ολλανδία», αλλά «μυστικά ενεργών ως πρακτόρων». Στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα και η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Από την πλευρά της, πάντως, η Μόσχα επιμένει ότι οι εικόνες εκτελεσθέντων αμάχων στην Bucha είναι μια «πλαστογραφία» της ουκρανικής και δυτικής προπαγάνδας, με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας και εξακολουθεί να αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This