Ουκρανία: Εικόνες φρίκης και βομβαρδισμοί – Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο κοντά στο Ντονιέτσκ

Απομακρύνονται άμαχοι από το Ντονμπάς

Must Read

Μαίνεται ο πόλεμος και εντείνονται οι εκρήξεις στα νότια και ανατολικά της χώρας, ενώ γίνεται έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν τα σημεία. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει λόγο για σφαγές των Ρώσων.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούτσα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Οι σοροί 26 ανθρώπων ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών. Παράλληλα, στο Κίεβο αναμένονται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Έκκληση για απομάκρυνση αμάχων

Οι αρχές της Ουκρανίας απομακρύνουν αμάχους από το Ντονμπάς κι άλλες περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις «προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές στη Σάστια. Πλέον, η εκκένωση θα γίνεται αποκλειστικά με λεωφορεία», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι. «Όλες οι φρικαλεότητες που βιώσαμε υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν. Μην καταδικάζετε σε θάνατο τους εαυτούς σας! Φύγετε!

Οι επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία ευκαιρία» για την απομάκρυνση των αμάχων», ανέφερε μέσω Facebook. Στη Ντανιέτσκ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβελ Κιριλένκο ανέφερε ότι τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν προσωρινά έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε σιδηροτροχιές.

Στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), άλλο λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται και έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου, και όπου εκτιμάται πως παραμένουν παγιδευμένοι κάπου 100.000 κάτοικοι, ο νέος «δήμαρχος» που ονομάστηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε χθες πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 5.000» άμαχοι.

Βομβαρδισμοί «παντού»

Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες Πέμπτη άμαχους να φεύγουν με αυτοκίνητα, με υπόβαθρο τους κρότους εκρήξεων. Πυρά «πέφτουν παντού. Είναι αδύνατο πλέον», συνόψισε ο σαραντάρης Ντένις, χλομός, με αποστεωμένο πρόσωπο, που δίνει την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

«Μεγάλος» αριθμός εκτοπισμένων έφθασε στη Ντνίπρο, ανέφερε χθες ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη Ρωσία, που κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, επιβλήθηκε χθες Πέμπτη εμπάργκο στον άνθρακα από την ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι στοχοποίησαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τον οποίο παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένοι.

Η ΕΕ εισάγει το 45% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, με κόστος 4 δισεκ. ευρώ ετησίως. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου. Ακόμη, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία πέραν των 10 δισεκ. ευρώ, νέες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία. Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας. Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία: το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.

«Ύβρη για την ανθρωπότητα»

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως «τα ψέματα της Ρωσίας δεν αντέχουν μπροστά στις αδιάσειστες αποδείξεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», μιλώντας για ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν «βιασμοί, βασανισμοί, εκτελέσεις» που χαρακτήρισε «ύβρη για την ανθρωπότητα». Τα νέα τιμωρητικά μέτρα ακολούθησαν την κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων με πολιτικά, ορισμένων με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, σε περιοχές από όπου αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου. Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνείται πως οι δυνάμεις της ευθύνονται για θανάτους αμάχους και μιλά περί ουκρανικής «προβοκάτσιας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This