Το πάρτι δεν έκρυψε την πικρή αλήθεια για τη νίκη του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν επανεξελέγη επειδή έπεισε τους πολίτες με το έργο του, αλλά επειδή υπερίσχυσε το «όχι» στη Λεπέν

Must Read

Το πάρτι το οποίο στήθηκε στο Πεδίο του Άρεως, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο λαμπερό Παρίσι, υπό τη μουσική υπόκρουση της πανηγυρικής «Ωδής στη Χαρά», του 4ου μέρους της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν, επισφράγισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, δεν μπόρεσε, όμως, να κρύψει το γεγονός πως ο νικητής του β’ γύρου των εκλογών αναδείχθηκε τελικά χάρη στη στήριξη των ανθρώπων εκείνων που κατά την πρώτη μάχη της κάλπης επέλεξαν τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς.

Δεν μπόρεσαν να κρύψουν κυρίως όμως και το πώς ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος χάρη στην ψήφο των Γάλλων που ενώπιον της κάλπης ουσιαστικά είπαν «όχι» στη Μαρίν Λεπέν κι όχι «ναι» στον ίδιο και στις διαλυτικές πολιτικές του για την κοινωνία.

Όπως και να ‘χει, από το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ο Μακρόν είναι και επισήμως ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή εδώ και 60 χρόνια (οι άλλοι δύο ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ), αλλά και ο μόνος που επανεκλέγεται χωρίς κατά την πρώτη του θητεία να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν «συγκατοίκηση».

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες λοιπόν στη Γαλλία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι αν το άλλοτε golden boy του γαλλικού πολιτικού συστήματος θα καταφέρει και στη δεύτερη θητεία του να την αποφύγει. Ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, την ώρα που η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε το 41,45% – ένα ποσοστό που αποτελεί ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά, την ώρα που η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν, αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του, παραδέχτηκε ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά. Και προσπαθώντας να πατήσει το… κουμπί της επανεκκίνησης, υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας, υπενθυμίζοντας τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του Ουκρανικού.

Υποσχέθηκε ταυτόχρονα πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και δεσμεύτηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Βουλευτικές: Σενάρια για κοινή κάθοδο της Ακροδεξιάς

Με το βλέμμα στραμμένο πια στον Ιούνιο, μήνα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, οι πολιτικές παρατάξεις καλούνται τώρα να αναδιαταχθούν και να εξετάσουν τα περιθώρια συμμαχιών. Στο ευρύτερο πολιτικό στρατόπεδο της Ακροδεξιάς ήδη εξετάζουν αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρίκ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο – κάτι που προς το παρόν δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές!

Από την άλλη, στον χώρο της Αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν. Κι αν εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, Γάλλοι αναλυτές τονίζουν τις τελευταίες ώρες πως όλοι πρέπει να περιμένουν, καθώς «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Οσο για τον Μακρόν; Αφού δέχτηκε τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του από τους ηγέτες πολλών χωρών, στη φάση αυτή αναμένει: Κυρίως την έκβαση των ζυμώσεων που ήδη πραγματοποιούνται στα αριστερά του και, όπως λένε πληροφορίες, «έπειτα θα καταλήξει σε αποφάσεις», ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This