«Θα απαντήσουμε»! Η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για τον «εκβιασμό» της Ρωσίας με το φυσικό αέριο

Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ» - Σόφια κατά Μόσχας

Must Read

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην Ευρώπη η υλοποίηση της απειλής της Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου αρχικά σε Πολωνία και Βουλγαρία και τη διάθεσή της να επεκταθεί το κλείσιμο στις «μη φιλικές χώρες», που δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου.

Ήδη η Ελλάδα ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ και η ΕΕ ετοιμάζει τη δική της αντίδραση, όπως προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως είναι σε εξέλιξη «συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο σχεδιάζουμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ».

«Η EE είναι προετοιμασμένη για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ανακοίνωση της διακοπής της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν:

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου.

Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Σχεδιάζουμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Σόφια κατά Μόσχας

Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Ο Πετκόφ δήλωσε ακόμη πως μίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον διαβεβαίωσε πως ο 27μελής συνασπισμός θα δώσει μια κοινή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοιντα πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Η βαλκανική χώρα καλύπτει περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου που θα εκπνεύσει στο τέλος του έτους. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η Βουλγαρία μεταφέρει επίσης ρωσικό αέριο μέσω μιας επέκτασης του αγωγού Turk Stream προς τη γειτονική Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως η Σόφια θα επανεξετάσει όλα τα υφιστάμενα συμβόλαιά της με την Gazprom.

«Η Βουλγαρία είναι ένας πιστός εταίρος όλων των γειτονικών χωρών. Η Βουλγαρία δεν είναι Ρωσία. Όταν μπορούμε, βοηθούμε όλους τους γείτονές μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This