Ο Πούτιν θέλει την Ουκρανία σε «ρωσικό δακτύλιο» 100 χλμ.

Οι ΗΠΑ επιζητούν παράταση της σύγκρουσης με στόχο την εξασθένηση της Ρωσίας

Must Read

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν οδεύει προς την κατάληξή του, αλλά στη διατήρησή του με κάθε μέσο, με διακηρυγμένο πλέον αντικειμενικό στόχο της Δύσης «την εξασθένηση της Ρωσίας». Με «παράπλευρη απώλεια» -δραματική και εγκληματική- τον ίδιο τον ουκρανικό λαό.

  • Από την
    Κύρα Αδάμ

Ο κύβος ερρίφθη στις 26 Απριλίου, σε γερμανικό έδαφος, στην αμερικανική βάση κατοχής του Ραμστάιν, όπου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν με τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μάζεψαν 40 υπουργούς Αμυνας από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κένια, Τυνησία κ.λπ., για να τους ανακοινώσει τα εξής:

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να εξασθενεί, σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει αλλού όσα έχει κάνει εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Εχει χάσει πολλές από τις στρατιωτικές δυνατότητές της. Και θέλουμε να τους δούμε να μην ανακτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές τις δυνατότητες…».

Από κοντά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος γίνεται για την τελειωτική «νίκη της Ουκρανίας». Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός και ειδικά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πέρασαν σε δεύτερη ή και σε καθόλου… μοίρα – είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν εμφανίστηκε στο Ραμστάιν λόγω κρυολογήματος…

Η «Ομάδα Επαφής»

Γι’ αυτό και οι 40 πρόθυμοι σταυροφόροι των ΗΠΑ συμφώνησαν να συστήσουν μια άτυπη, αλλά πανίσχυρη, εκτός οποιουδήποτε διεθνούς οργάνου και ελέγχου, «Ομάδα Επαφής», που θα συνεδριάζει κάθε μήνα υπό το γενικό πρόσταγμα των ΗΠΑ, με πρώτο στόχο οι χώρες αυτές να αποστείλουν στην Ουκρανία ό,τι βαρύ οπλισμό διαθέτουν, καθώς και σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολούθησης, ακόμα και οπλισμένα UAV’s, οριστικοποιώντας έτσι τη μακρά διάρκεια του πολέμου.

Φυσικά, η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο, με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν να τηλεφωνεί πριν από τη συνάντηση στο Ραμστάιν στον Ελληνα ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, ζητώντας -και θεωρώντας δεδομένη- τη συνεισφορά της Ελλάδας «σε βαρύ πυροβολικό». Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε αναρμόδιος να λάβει τέτοια απόφαση και παρέπεμψε τον κ. Οστιν στον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το θέμα κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον στις 16 Μαΐου.

Η απάντηση Λαβρόφ

Η απάντηση των Ρώσων, διά του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν άμεση –«Ο πόλεμος σημαίνει πόλεμο»-, εξηγώντας ότι «το ΝΑΤΟ στην ουσία εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω ενός αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπό του».

Προηγουμένως, η Μόσχα είχε προχωρήσει σε επίσημο διάβημα στην Ουάσινγκτον για τις «ανησυχίες της σχετικά με τις μαζικές προμήθειες όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών στο καθεστώς του Κιέβου». Η Μόσχα προειδοποιούσε τις ΗΠΑ ότι οι αποστολές «πολύ ευαίσθητων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία» ρίχνουν λάδι στη φωτιά στη διένεξη και θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες». Οι «απρόβλεπτες συνέπειες» θα εξελιχθούν τώρα σε πραγματικό χρόνο και επί του εδάφους της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές, η Μόσχα, αφού έχει εγκλωβίσει το μεγαλύτερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή ΝτονμπάςΜαριούπολης (στην ουσία, η τελευταία πηγή αντίστασης είναι το εργοστάσιο στο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου μάλλον δεν επιτρέπεται στους εγκλωβισμένους αμάχους να το εγκαταλείψουν) ετοιμάζεται για την κατάληψη της Οδησσού και τη εύκολη (;) κατάληψη της Υπερδνειστερίας με τον ρωσόφιλο πληθυσμό, που ζει υπό καθεστώς ημιαναγνωρισμένης αυτονομίας από τη Μολδαβία.

Τα ρωσικά σχέδια

Ο μεγάλος στόχος της Ρωσίας (καθώς ο πόλεμος δεν «κονταίνει» και το Κίεβο, κατ’ ουσία, δεν θέλει διαπραγματεύσεις υποβοηθούμενο από τις ΗΠΑ) είναι η δημιουργία ζώνης 100 χλμ., ελεγχόμενης από ρωσικές δυνάμεις, γύρω από τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, δηλαδή Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία και κυρίως Πολωνία.

Ετσι, η Ουκρανία ουσιαστικά θα συνορεύει μόνο με τη Ρωσία και τις ρωσικές δυνάμεις επιτόπου, γεγονός που, αν επιτευχθεί, κατά τη Μόσχα θα σημάνει και το τέλος του πολέμου, αφού η Ουκρανία θα βρίσκεται σε «ρωσικό δακτύλιο».

Τα ρωσικά σχέδια οι ΗΠΑ ελπίζουν να τα ανακόψουν με την αποστολή στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερου βαρέος οπλισμού και «ευαίσθητων συστημάτων» από χώρες του ΝΑΤΟ και των άλλων «πρόθυμων» συμμάχων των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, εκτιμώντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα τις συνέπειες από τις οικονομικές κυρώσεις και κυρίως τις απώλειες σε στρατιωτικό υλικό και προσωπικό που ήδη έχει, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί.

Εχει «εφεδρείες»

Αν και παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ρωσικών απωλειών σε στρατιωτικούς και οπλικά συστήματα, μεγάλα δυτικά ινστιτούτα (όπως τα IISS, Chatham House, RETERSON Institute κ.λπ.) παρατηρούν ότι η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής στον πόλεμο με την Ουκρανία παλαιά ή και πεπαλαιωμένα οπλικά συστήματά της, και κανένα από τα εξελιγμένα όπλα που διαθέτει σε έδαφος και αέρα.

Οι Ρώσοι, δηλαδή, διεξάγουν έναν πόλεμο «χαμηλής τεχνολογίας», που για την ώρα
χρηματοδοτείται μόνο σε ρούβλια και δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα στη ρωσική
οικονομία. Αν ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ρωσία θα έχει συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 11% αυτόν τον χρόνο, αλλά το εισόδημα από τις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας έχει αυξηθεί με αναμενόμενα επιπρόσθετα κέρδη 9,6 δισ. δολάρια από πωλήσεις μόνο τον Απρίλιο, χάρη στις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Η αμερικανική βοήθεια

Η βεβαιότητα παράτασης του πολέμου και η πιθανή επέκτασή του προς Δυσμάς της Ουκρανίας, με στόχο τη δημιουργία της ρωσικής στρατιωτικής ζώνης των 100 χλμ.
στα σύνορα της Ουκρανίας με όλες τις δυτικές γειτονικές της χώρες, προκαλεί φρενίτιδα στην Ουάσινγκτον για παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, με τη βαριά υποσημείωση ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν παίρνει στα χέρια της ούτε ένα ευρώ ή δολάριο σε ρευστό από τη βοήθεια αυτήν.

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, η συνολική αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 3,7 δισ. δολάρια. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επισήμως ένα κονδύλι 800.000.000 δολαρίων σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν να δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ουκρανία με τα οπλικά συστήματα που οι δυνάμεις της χρησιμοποιούν στο έδαφος για την άμυνά της».

Στον πακτωλό αυτόν πρέπει να προστεθούν άλλα 713.000.000 δολάρια στη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και σε άλλες χώρες της περιοχής, που μπορεί να είναι ευάλωτες στις ρωσικές απειλές.

Κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης

Τη διαφορά έκανε τελικώς η Γερμανία, η οποία, ύστερα από μεγάλη περίοδο εσωτερικών αντιθέσεων και προβληματισμών, ενέκρινε την πρώτη παράδοση βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, με τα πρώτα Leopard να φτάνουν σε λίγες εβδομάδες στα σύνορα της Ουκρανίας και με την προϋπόθεση ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν, πώς και σε τι αριθμό αυτά τα βαρέα όπλα θα μπουν στην
Ουκρανία και θα φτάσουν στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν παρενοχλήσει σοβαρά τα οπλικά συστήματα της Δύσης που έχουν μπει στο ουκρανικό έδαφος.

Η Μόσχα, όμως, έχει προειδοποιήσει ότι από εδώ και πέρα θα χτυπά τα δυτικά επιθετικά όπλα και τον συνολικό οπλισμό που θα μπαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας, με τον κίνδυνο μεγαλύτερης εμπλοκής όλων των πλευρών. Προς τούτο, οι δυτικές δυνάμεις ποντάρουν ιδιαιτέρως στη χρήση αεροσκαφών AWACS, οπλισμένων UAV’S και άλλων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία έχουν επιφέρει μέχρι στιγμής και τη μεγαλύτερη ζημιά στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αφού όχι μόνο γνωρίζουν επακριβώς τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, αλλά μπορούν να πληροφορούν άμεσα και με ακρίβεια τις ουκρανικές δυνάμεις τι και πού να χτυπήσουν.

Επιστολή προς ΟΗΕ και Συμβ. Ασφαλείας για τα βιολογικά όπλα του υιού Μπάιντεν

Με επίσημη επιστολή της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μόσχα εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της οικογένειας Μπάιντεν, στο πρόσωπο του υιού του Αμερικανού προέδρου Χάντερ Μπάιντεν, για άμεση εμπλοκή του σε χρηματοδότηση προγραμμάτων βιολογικού πολέμου από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε εργαστήρια στην Ουκρανία.

Η ρωσική επιστολή, που κοινοποιήθηκε στις 7 Απριλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εχετε μπροστά σας όλη την αλληλογραφία ανάμεσα στον υιό του προέδρου των ΗΠΑ, σε υπαλλήλους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Μειώσεων Απειλών ( DTRA) και στους μεσάζοντες του Πενταγώνου στην Ουκρανία. Το περιεχόμενο των επιστολών δείχνει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν έχει παίξει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού πλαισίου σχετικά με εργασίες σε παθογόνους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας, εξασφαλίζοντας κεφάλαια για τις Black and Veatch και Metabiota. H αλληλογραφία αυτή δείχνει ότι οι πραγματικοί στόχοι στην Ουκρανία απέχουν πολύ από το να είναι επιστημονικοί. Σε μια από τις επιστολές, ο αντιπρόεδρος τη Metabiota σημειώνει ότι οι δραστηριότητες της εταιρίας στοχεύουν να διασφαλίσουν την οικονομική και πολιτιστική ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τη Ρωσία, κάτι πολύ παράξενο για μια εταιρία βιοτεχνολογίας».

O Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Αμερικανού προέδρου

Εσωτερικό έγγραφο

Η ρωσική επιστολή παραθέτει εσωτερικό επίσημο έγγραφο των ουκρανικών Αρχών των υπηρεσιών ασφαλείας στη Χερσώνα, στο οποίο αναφέρεται ότι «η πιθανή απειλή επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας ήρθε στο φως με την πρόθεση της DTRA να αποκτήσει τον έλεγχο των ουκρανικών μικροβιολογικών εργαστηρίων, που κάνουν έρευνες πάνω σε ιδιαιτέρως επικίνδυνες λοιμώξεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ή αναβάθμιση νέου τύπου βιολογικών όπλων».

Η ρωσική επιστολή στον ΟΗΕ αναφέρεται ακόμα στο αίτημα της ουκρανικής εταιρίας Motor Sich προς την τουρκική κατασκευαστική εταιρία Bayraktar, η οποία κατασκευάζει τα UAV’s, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με το αν τα τουρκικά UAV’s θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με συστήματα αεροψεκασμών πάνω από 20 λίτρα. «Με ικανότητα πτήσης σε απόσταση 300 χλμ., αν είχαν εξοπλιστεί με κοντέινερ βιολογικών στοιχείων, αυτά τα UAV’s θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για ευρεία χρήση βιολογικών όπλων, με την πιθανότητα να στοχεύουν τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This