8.4 C
Athens
7-4-2020

Μακρόν: «Μπουκώσαμε» από τους μετανάστες

Πιο σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση αποφάσισε να υιοθετήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μόλις λίγες μέρες πριν την κοινοβουλευτική συζήτηση της 30ης Σεπτεμβρίου για το θέμα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλον τον κόσμο, αν θέλει να τον υποδέχεται καλά».

«Για να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε όλον τον κόσμο αξιοπρεπώς δεν θα πρέπει να είμαστε μια υπερβολικά ελκυστική χώρα», πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοσταθμό Europe 1 από τη Νέα Υόρκη.

«Θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι η κατάσταση με τη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα ταμπού ή ότι κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να το θέσουμε μόνον όταν υπάρχουν κρίσεις», σημείωσε ο Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία ήταν ανέκαθεν μια χώρα μετανάστευσης» και σημειώνοντας ότι θέλει να προσεγγίσει τη συζήτηση αυτή με «εξαιρετικά ήρεμο» τρόπο.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως η χώρα πρέπει να βγει από ορισμένες θέσεις στις οποίες έχει εγκλωβιστεί μεταξύ «ήσυχης συνείδησης» και «σκληρών λαθών».

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για παραχώρηση ασύλου, «λόγω ανεπαρκούς συνεργασίας στην Ευρώπη και «αποτυχίας» των επαναπροωθήσεων στα σύνορα».

Για του λόγου το αληθές, η Γαλλία κατέγραψε πέρυσι αύξηση της τάξεως του 23% στους αιτούντες άσυλο, έχοντας κυρίως αλβανικούς και γεωργιανούς φακέλους, τους οποίους οι αρχές κρίνουν σε μεγάλο βαθμό ότι δεν αιτιολογούνται.

Ο Μακρόν επί της ουσίας δεν θέλει να επιτρέψει στη γαλλική ακροδεξιά να καπηλευτεί το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ φοβάται ότι θα χάσει και την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων, εάν δεν κάνει κάτι γι’ αυτό.

Ούτως ή άλλως, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τη λεγόμενη λαϊκή τάξη, που βλέπει τα μεροκάματα να πέφτουν κατακόρυφα και τη μαύρη εργασία να παίρνει τη θέση της νόμιμης.

Ως εκ τούτου, το 88% των εργατών και το 64% των υπαλλήλων δηλώνουν ότι «υπάρχουν υπερβολικά πολλοί ξένοι στη Γαλλία», έναντι μόνον ενός ποσοστού 41% των στελεχών, σύμφωνα με το ετήσιο βαρόμετρο Ipsos/Sopra Steria. Συνολικά επίσης το 64% των Γάλλων έχει την εντύπωση ότι «δεν αισθάνεται πλέον ότι βρίσκεται στο σπίτι του όπως παλιά» στη Γαλλία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγίναμεν η χλεύη των ηττημένων*

Οι θεωρούμενοι «κατατρεγμένοι» από τις κακές συνθήκες στις χώρες τους είναι έτοιμοι να... κατατρέξουν ανελέητα εμάς Από τον Παναγιώτη Λιάκο Η φωτογραφία του άρθρου είναι...

Τι «κομίζει» ο νέος ιστορικός κύκλος!

Άκουσα πρώτη φορά για το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο προ εικοσαημέρου. Παραμονές 25ης Μαρτίου Από τον Μανώλη Κοττάκη Κορυφαίος υπουργός μού εκμυστηρεύτηκε...

Σε διεθνή μελέτη για ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά του κορωνοϊού συμμετέχει η Ελλάδα

Άλλη μια φορά η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι πρωτοπόρος, καθώς τέσσερις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ, από τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και ΑΧΕΠΑ, συμμετέχουν...

Η πιο μεγάλη νίκη μέχρι την επόμενη

Στο περίφημο Ευρωμπάσκετ του 1987 ο τεράστιος Νίκος Γκάλης φρόντισε να γράψει ιστορία σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο παρκέ Από τον Βασίλη...

Ελπίδες εξ Αμερικής για αντιικό φάρμακο που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπινα κύτταρα

Τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κορωνοϊός, μπορεί να μειώσει ένα νέο αντιικό φάρμακο, το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.   Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν...

Οικονομία και πανδημία

Δεν είμαι οικονομιστής. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι η οικονομία είναι «πάνω από όλα», ακόμα και από την εθνική μας συνέχεια και ομοιογένεια Από τον...