Έτσι φτάσαμε στην κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό – Ο λόγος για τα αντίποινα του Ιράν

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης - Πως οδηγηθήκαμε στη «σύγκρουση» Αθήνας-Τεχεράνης - Αμερικανική έρευνα για το συμβάν στον Περσικό

Συντάκτης: Newsroom

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανακοίνωσαν νωρίτερα την κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών για το λόγο της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ, «η ελληνική κυβέρνηση κατέσχεσε ένα ιρανικό πλοίο υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ανοικτά των ακτών της και κατέσχεσε το φορτίο του με φερόμενη δικαστική απόφαση και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το αραβικό δίκτυο Al Mayadeen ανέφερε με τη σειρά του: «Η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο ελληνικά τάνκερ “Delta Basuden” και “Predent Warrior” στα ανοικτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh».

Το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελλάδας

Μετά την κατάσχεση του πλοίου υπό τη σημαία του Ιράν (με φορτίο πετρελαίου στο πλοίο το οποίο διαχειριζόταν ρωσικό πλήρωμα, κατά το Al Mayadeen), το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τον επιτετραμμένο της Ελλάδας, απουσία του Πρεσβευτή του για να διαμαρτυρηθεί έντονα για την κίνηση.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, «μετά την παράνομη κατάσχεση του ιρανικού πετρελαιοφόρου, ο Επιτετραμμένος της ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράν (εν απουσία του Πρέσβη) κλήθηκε την Τετάρτη στο ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεδομένης της έκτακτης στάσης ιρανικού πλοίου λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο επικεφαλής του γραφείου Μεσογείου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών θεώρησε ‘απαράδεκτη’ την παράδοση στην παράνομη πίεση των ΗΠΑ και καταδίκασε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Πειρατεία!»

Μάλιστα οι Ιρανοί έκαναν λόγο ακόμα και για «πειρατεία» από ελληνικής πλευράς. Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου ήταν παράδειγμα διεθνούς πειρατείας για την οποία ευθύνονται η Αθήνα και όσοι κατέλαβαν παράνομα το πλοίο:

«Η κατάσχεση του πλοίου που λειτουργεί υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ‘πειρατείας’ και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Τα ιρανικά ΜΜΕ εδώ και μέρες κάνουν συνεχείς αναφορές στην υπόθεση του «Lana» (πρώην Pegas), το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, με το Nour News, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, να γράφει σχετικά σήμερα ότι οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει το ιρανικό (ή ρωσικό) πετρέλαιο που μετέφερε στο πλοίο κοντά στην Ελλάδα και θα αποσταλεί στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι μετά από «δικαστική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το φορτίο του πλοίου» βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, για την «παράδοση» του πετρελαίου στα ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας στο Αιγαίο.

Και σχολιάζει τα Nour News: «Η Τεχεράνη ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου που κατασχέθηκε υπό την πίεση της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα».

Το πλοίο Pegas ανήκε προηγουμένως στη ρωσική εταιρεία Transmorflot και έλαβε κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Στην ίδια την Transmorflot επιβλήθηκαν κυρώσεις στις 8 Μαΐου, αλλά το Pegas –που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου– ήταν ήδη υπό ιρανική ιδιοκτησία μέχρι τότε και φέρει τη σημαία της Τεχεράνης από την 1η Μαΐου.

Αμερικανική έρευνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, είδηση την οποία αναμεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις αναφορές για κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «εξετάζει» τις σχετικές αναφορές, με τον διοικητή Τίμοθι Χόκινς να λέει στο Associated Press ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνέχιζε την έρευνα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ιστορικό από το middleeastmonitor

Η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com χθες –πριν την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ- είχε κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα του ιρανικού τάνκερ στα ελληνικά ύδατα, εξηγώντας τους λόγους της οργής των Ιρανών.

Φωτογραφία: farsnews.ir

Έγραφε σχετικά:

Η Ελλάδα ανακοίνωσε χθες (σ.σ. Τετάρτη) ότι θα παραδώσει το ιρανικό φορτίο πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο «Lana», το οποίο κατέσχεσαν οι αρχές στα μέσα Απριλίου, στις ΗΠΑ κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, μια απόφαση που η Τεχεράνη καταδίκασε.

Στις 19 Απριλίου, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο που ονομαζόταν παλαιότερα «Pegas», τώρα γνωστό ως «Lana», στα ανοικτά των ακτών της νήσου Εύβοιας στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εκθέσεις που εκδόθηκαν τότε ανέφεραν ότι το τάνκερ μετέφερε 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

«Μετά από αίτημα του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με έξοδα αυτής της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες το βράδυ εκπρόσωπος της ελληνικής λιμενικής αστυνομίας.

Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε γρήγορα για την απόφαση, περιγράφοντας την κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου ως «ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

… Μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε το βράδυ της Τρίτης από την ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «ξεφόρτωσαν το φορτίο από το πλοίο το βράδυ της Τρίτης».

Οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν αμέσως στις διαμαρτυρίες της Τεχεράνης, ούτε έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκφόρτωση του φορτίου και το πότε θα παραδοθεί στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας – Πάνω από 200 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Δεν πρόλαβε καλά καλά να λήξει η εκεχειρία του Ισραήλ με τη Χαμάς και ξεκίνησε εκ νέου το αιματοκύλισμα... Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθόλη...

Ευθύμιος Λέκκας: «Κινδυνεύει η Αγιά Σοφιά από επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευθύμιος Λέκκας για επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος θα θέσει σε κίνδυνο την Αγιά Σοφιά. Τα θραύσματα...

Με νοοτροπία πονηρού μπακάλη και όχι ηγέτη

Το μόνιμο ρεφρέν είναι ότι η Γερμανία, λόγω οικονομικής ισχύος, αποτελεί τον ηγέτη της Ευρώπης, το πρότυπο της νοικοκυροσύνης και της αυτοσυγκράτησης. Στην πραγματικότητα,...

Βουλγαρία: Xρυσωρυχείο απειλεί τον Έβρο

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει η πρωτοβουλία «Rodopi Guardians» από τη Βουλγαρία, με επιστολή της στην οποία αναφέρει τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα...

Ατλάντα: Γυναίκα τυλιγμένη με τη σημαία της Παλαιστίνης αυτοπυρπολήθηκε έξω από το ισραηλινό προξενείο

Αντιμέτωποι με ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκαν περαστικοί και εργαζόμενοι σε κτίριο γραφείων στο κέντρο της Ατλάντα, όπου στεγάζεται το προξενείο του Ισραήλ, καθώς μια ...

Συνταρακτική αποκάλυψη: Ουκρανός αρχιστράτηγος συζητά ειρήνευση με τον Ρώσο ομόλογό του – Απομονωμένος ο...

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι απομονωμένο και άχρηστο εν πολλοίς στην Δύση. Προϊούσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης οι σύμμαχοι παρουσίασαν κόπωση αναφορικά...

Anadolu: «Πετάει» η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα – Από βασικό αγαθό, πολυτέλεια

Θέμα για τις τρομακτικές αυξήσεις (και) στο ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά έκανε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο χαρακτηρίζει «πολυτέλεια», πλέον, ένα βασικό...

Αποκάλυψη ντροπής από την Washington Post: Η οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, εισπράττεται από την...

Με πρόσφατο της άρθρο η Washington Post αποκαλύπτει την πραγματική κατεύθυνση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο από την αρχή του πολέμου...

Άναψαν τα 50.000 λαμπιόνια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center

Η Νέα Υόρκη μπήκε σε εορταστικό κλίμα, καθώς στην καρδιά της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ φωταγωγήθηκε το πιο εμβληματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.Για 91 χρόνια...

Έκλεισε το deal της Κύπρου με τη αμερικανική Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη»! –...

Συνομιλία… 57 δευτερολέπτων είχαν στο Ντουμπάι ο Κύπριος και ο Τούρκος Πρόεδρος!

Γάζα: Προς οριστικό ναυάγιο οι συνομιλίες για νέα κατάπαυση του πυρός – 137 άνθρωποι...

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά «λευκός καπνός» δεν βγαίνει

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τα φορτία ρωσικού πετρελαίου

Σχεδόν μια φορά τον μήνα οι ΗΠΑ επιβάλλουν και νέες κυρώσεις σε εταιρίες ρωσικών συμφερόντων ή σε Ρώσους επιχειρηματίες, επιδιώκοντας να γονατίσει οικονομικά τη...

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Επιφανής Ρεπουμπλικάνος κατηγορείται για βιασμό που διέπραξε μαζί με την σύζυγό...

Ένα πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένα προβεβλημένο μέλος των Ρεπουμπλικάνων. Ο Κρίστιαν Ζίγκλερ καταγγέλλεται πως επισκέφθηκε...

Αδιανόητο λάθος στο Ισραήλ: Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ήρωα πολίτη που επιτέθηκε στους τρομοκράτες

Σε τραγικό και αδιανόητο λάθος υπέπεσαν οι αρχές στο Ισραήλ, με στρατιώτη να πυροβολεί και να σκοτώνει τον Ισραηλινό πολίτη που όρμησε με θάρρος...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Μια κούκλα με απλό και σικ νυφικό η Δήμητρα Ματσούκα – Φωτογραφίες από τον γάμο με τον Κόκκαλη

Με μόλις 60 καλεσμένους, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Κατερίνα Καινούργιου: «Φοβήθηκα, έκανα τσίσα πάνω μου και με βάλανε στο καλοριφέρ να στεγνώσω»

Σήμερα το πρωί, η Κατερίνα Καινούργιου, έκανε μια εξομολόγηση μέσα από την εκπομπή της σχετικά με ένα περιστατικό που της συνέβη στο σχολείο αλλά...

Λάκης Λαζόπουλος: ΞΥΡΙΖΑ – Πικραμένη Συμμαχία (Επεισόδιο 5ο)

Τώρα που το επιτελικό κράτος έγινε υποτελικό, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει σε ένα κασελάκι, τώρα που ό,τι καταλήγει σε -άκης μας κυβερνάει, τώρα...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε στην επιτυχία της σειράς «Παρά Πέντε» αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πόσα χρήματα πήραν...

Καταδρομική αντεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ στον Βύρωνα

Αντεξουσιαστές προχώρησαν σε καταδρομική σε σουπερμάρκετ στον Βύρωνα, κλέβοντας προϊόντα και αναφέροντας ότι προορίζονται για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.Σύμφωνα με βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολυμπιακός: Μαρτίνεθ τέλος, αλλά από Δευτέρα! Το τελευταίο του ματς θα είναι την Κυριακή στον Βόλο

Η απόφαση της απομάκρυνσης του Ντιέγκο Μαρτίνεθ από τον Ολυμπιακό πάρθηκε. Στο ματς της Κυριακής με το Βόλο ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» θα βρίσκεται για τελευταία φορά στον πάγκο...

Στην «κατάψυξη» η Γερμανία – Κλειστό το αεροδρόμιο του Μονάχου

Αλαλούμ στη Γερμανία από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Η ισχυρή χιονόπτωση έχει προκαλέσει από χθες το βράδυ σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να κλείσει το...

Mας… την έσκασαν η Δήμητρα Ματσούκα και o Πέτρος Κόκκαλης!

Κόντρα στις πληροφορίες που ήθελαν τον γάμο τους να τελείται στις 7 Δεκεμβρίου, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης άλλαξαν την ημερομηνία και παντρεύτηκαν χθες, 1 Δεκεμβρίου, το...

Έμπαινε σαν πελάτης σε καταστήματα και έκλεβε ηλεκτρονικές συσκευές – Στην θέση τους τοποθετούσε χαλασμένες

Παρίστανε τον πελάτη σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και έφευγε έχοντας κλέψει κινητά τηλέφωνα, smartwatch και άλλες συσκευές. Η δράση του εκτείνεται σε Αττική και άλλες πόλεις της χώρας. Αστυνομικοί...

Αφρικανική σκόνη και ζέστη – Σε ποιές περιοχές θα βρέξει

Μπορεί να  «μπήκε» ο Δεκέμβρης αλλά ο καιρός δε λέει να... συμμορφωθεί με την εποχή του καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι περισσότερο ανοιξιάτικο παρά χειμωνιάτικο, με τη θερμοκρασία...

Χρυσές δουλειές έκαναν πατέρας και γιος – Βάφτιζαν το ηλιέλαιο «παρθένο ελαιόλαδο» και το πουλούσαν

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει στα ύψη και φαίνεται πως πολλά έχουν να δουν ακόμα τα μάτια μας όσον αφορά στις παρανομίες που σκαρφίζονται κάποιοι προκειμένου να βγάλουν...