3/7/2022

Έτσι φτάσαμε στην κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό – Ο λόγος για τα αντίποινα του Ιράν

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης - Πως οδηγηθήκαμε στη «σύγκρουση» Αθήνας-Τεχεράνης - Αμερικανική έρευνα για το συμβάν στον Περσικό

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανακοίνωσαν νωρίτερα την κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών για το λόγο της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ, «η ελληνική κυβέρνηση κατέσχεσε ένα ιρανικό πλοίο υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ανοικτά των ακτών της και κατέσχεσε το φορτίο του με φερόμενη δικαστική απόφαση και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το αραβικό δίκτυο Al Mayadeen ανέφερε με τη σειρά του: «Η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο ελληνικά τάνκερ “Delta Basuden” και “Predent Warrior” στα ανοικτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh».

Το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελλάδας

Μετά την κατάσχεση του πλοίου υπό τη σημαία του Ιράν (με φορτίο πετρελαίου στο πλοίο το οποίο διαχειριζόταν ρωσικό πλήρωμα, κατά το Al Mayadeen), το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τον επιτετραμμένο της Ελλάδας, απουσία του Πρεσβευτή του για να διαμαρτυρηθεί έντονα για την κίνηση.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, «μετά την παράνομη κατάσχεση του ιρανικού πετρελαιοφόρου, ο Επιτετραμμένος της ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράν (εν απουσία του Πρέσβη) κλήθηκε την Τετάρτη στο ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεδομένης της έκτακτης στάσης ιρανικού πλοίου λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο επικεφαλής του γραφείου Μεσογείου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών θεώρησε ‘απαράδεκτη’ την παράδοση στην παράνομη πίεση των ΗΠΑ και καταδίκασε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Πειρατεία!»

Μάλιστα οι Ιρανοί έκαναν λόγο ακόμα και για «πειρατεία» από ελληνικής πλευράς. Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου ήταν παράδειγμα διεθνούς πειρατείας για την οποία ευθύνονται η Αθήνα και όσοι κατέλαβαν παράνομα το πλοίο:

«Η κατάσχεση του πλοίου που λειτουργεί υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ‘πειρατείας’ και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Τα ιρανικά ΜΜΕ εδώ και μέρες κάνουν συνεχείς αναφορές στην υπόθεση του «Lana» (πρώην Pegas), το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, με το Nour News, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, να γράφει σχετικά σήμερα ότι οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει το ιρανικό (ή ρωσικό) πετρέλαιο που μετέφερε στο πλοίο κοντά στην Ελλάδα και θα αποσταλεί στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι μετά από «δικαστική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το φορτίο του πλοίου» βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, για την «παράδοση» του πετρελαίου στα ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας στο Αιγαίο.

Και σχολιάζει τα Nour News: «Η Τεχεράνη ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου που κατασχέθηκε υπό την πίεση της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα».

Το πλοίο Pegas ανήκε προηγουμένως στη ρωσική εταιρεία Transmorflot και έλαβε κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Στην ίδια την Transmorflot επιβλήθηκαν κυρώσεις στις 8 Μαΐου, αλλά το Pegas –που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου– ήταν ήδη υπό ιρανική ιδιοκτησία μέχρι τότε και φέρει τη σημαία της Τεχεράνης από την 1η Μαΐου.

Αμερικανική έρευνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, είδηση την οποία αναμεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις αναφορές για κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «εξετάζει» τις σχετικές αναφορές, με τον διοικητή Τίμοθι Χόκινς να λέει στο Associated Press ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνέχιζε την έρευνα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ιστορικό από το middleeastmonitor

Η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com χθες –πριν την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ- είχε κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα του ιρανικού τάνκερ στα ελληνικά ύδατα, εξηγώντας τους λόγους της οργής των Ιρανών.

Φωτογραφία: farsnews.ir

Έγραφε σχετικά:

Η Ελλάδα ανακοίνωσε χθες (σ.σ. Τετάρτη) ότι θα παραδώσει το ιρανικό φορτίο πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο «Lana», το οποίο κατέσχεσαν οι αρχές στα μέσα Απριλίου, στις ΗΠΑ κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, μια απόφαση που η Τεχεράνη καταδίκασε.

Στις 19 Απριλίου, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο που ονομαζόταν παλαιότερα «Pegas», τώρα γνωστό ως «Lana», στα ανοικτά των ακτών της νήσου Εύβοιας στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εκθέσεις που εκδόθηκαν τότε ανέφεραν ότι το τάνκερ μετέφερε 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

«Μετά από αίτημα του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με έξοδα αυτής της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες το βράδυ εκπρόσωπος της ελληνικής λιμενικής αστυνομίας.

Η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε γρήγορα για την απόφαση, περιγράφοντας την κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου ως «ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

… Μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε το βράδυ της Τρίτης από την ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «ξεφόρτωσαν το φορτίο από το πλοίο το βράδυ της Τρίτης».

Οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν αμέσως στις διαμαρτυρίες της Τεχεράνης, ούτε έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκφόρτωση του φορτίου και το πότε θα παραδοθεί στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο. Μετά...

Χειροπέδες σε έναν ύποπτο για το μακελειό στην Κοπεγχάγη

Οι αστυνομικές Αρχές της Κοπεγχάγης αναφέρουν πως συνέλαβαν ένα άνδρα ως ύποπτο για τη...

Μακελειό αυτή τη στιγμή στη Δανία

Αναφορές για πυροβολισμούς μέσα σε εμπορικό κέντρο στο εμπορικό κέντρο Fields στην Κοπεγχάγη.Οι άνθρωποι...

Ιταλία: Τουλάχιστον έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες από κομμάτι πάγου που κατέρρευσε στις Άλπεις

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη βορειοανατολική Ιταλία, όταν αποκολλήθηκε στρώμα πάγου με αποτέλεσμα τουλάχιστον...

Παγκόσμιος σάλος με το βίντεο που ανάρτησε η Ζαχάροβα!

Χιλιάδες σχόλια πολλά εκ των οποίων επικριτικά έχει προκαλέσει το βίντεο που ανάρτησε στον...

Στα σκουπίδια πέταξαν χιλιάδες Σκοπιανοί τη συμφωνία των Πρεσπών

Δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανοί έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη συμφωνία των Πρεσπών ανεμίζοντας...

Τραγωδία στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε φαράγγι

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν στο δυτικό Πακιστάν όταν το λεωφορείο...

Ουκρανία: Έπεσε το Λουγκάνσκ – Οι Ρώσοι κατέλαβαν το τελευταίο οχυρό της περιοχής

Έπεσε και το τελευταίο οχυρό στο Λουγκάνσκ καθώς η πόλη Λισιτσάνσκ, στα ανατολικά της...

Θρίλερ για την υγεία του Ερντογάν: Με μερική παράλυση στο πρόσωπο – Φήμες ότι υπέστη εγκεφαλικό

Φουντώνουν τα σενάρια για σοβαρό πρόβλημα υγείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή...

Χονγκ Κονγκ: Πλοίο κόπηκε στη μέση εν πλω – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους 27 αγνοούμενους

«Πολύ μικρές»  είναι οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανά τα 27 μέλη του πληρώματος του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ