Η Gazprom «κόβει» το φυσικό αέριο και στην Ολλανδία

Η Gazprom απαίτησε πληρωμή σε ρούβλια, η ολλανδική GasTerra αρνήθηκε και η στρόφιγγα έκλεισε

Must Read

Με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου απαντά η ρωσική Gazprom στην Ολλανδία, για την άρνηση της εταιρείας φυσικού αερίου της τελευταίας να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας να (την) πληρώνει σε ρούβλια.

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Gazprom. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους, προκειμένου να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την ρωσική εταιρεία μέχρι τον Οκτώβριο.

Η GasTerra ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος, ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους από 25%. «Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Στην ανακοίνωσή της, η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους.

Σημειώνει, επίσης, πως είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής, κάτι το οποίο, προφανώς, δεν έγινε δεκτό.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This