Προειδοποιήσεις για την «ιδέα» της ΕΕ περί υποκατάστατου των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου

Μια εγκατάσταση αερίου στην Αλγερία διαρρέει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες!

Must Read

Ένας σταθμός συμπίεσης στο κοίτασμα φυσικού αερίου Hassi R’Mel στην Αλγερία διαρρέει μεγάλες ποσότητες μεθανίου -ενός ισχυρού αερίου θερμοκηπίου- εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, προειδοποίησαν επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια μετά από ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κινδυνεύουν να περιπλέξουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, καθώς η Αλγερία θεωρείται από τις Βρυξέλλες ως υποκατάστατο για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, τις οποίες το μπλοκ σκοπεύει να εγκαταλείψει ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα το Bloomberg.

Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το συνολικό ποσό των εκπομπών από την εγκατάσταση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι απελευθερώνει περίπου 4,5 μετρικούς τόνους μεθανίου στην ατμόσφαιρα κάθε ώρα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις της εταιρείας γεωαναλυτικής Kayrros SAS, οι εκπομπές από ολόκληρο το κοίτασμα φυσικού αερίου Hassi R’Mel αυξήθηκαν κατά ένα σοκαριστικό 67% πέρυσι, φτάνοντας τους 939.000 τόνους μεθανίου, το οποίο έχει 84 φορές τη θερμαντική ισχύ του CO₂ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ποσότητα προκαλεί την ίδια ζημιά στο περιβάλλον με 17 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

Η Αλγερία προμηθεύει επί του παρόντος περίπου το 8% του φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά οι όγκοι θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν το μπλοκ εκπληρώσει το σχέδιό του να εγκαταλείψει τις ρωσικές προμήθειες.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αναγνωρίσει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς αέριο από τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την ΕΕ να αντιμετωπίσει την Αλγερία λόγω των πράσινων πολιτικών που ακολουθεί το μπλοκ.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι ο Hassi R’Mel είναι ένα hotspot μεθανίου, αλλά, σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα ανάλυση θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους νομοθέτες να ενισχύσουν τους ελέγχους για τις διαρροές στο βορειοαφρικανικό έθνος.

Ωστόσο, «το να πείσουμε το Αλγέρι να δράσει μπορεί να είναι περίπλοκο στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο Antoine Vagneur-Jones της ερευνητικής ομάδας καθαρής ενέργειας BloombergNEF. «Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η Αλγερία έχει περισσότερα χαρτιά λόγω της πίεσης των Βρυξελλών να κόψουν τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα», επεσήμανε.

Η αλγερινή κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Hassi R’Mel, ισχυρίζεται ότι οι δικές της εκτιμήσεις εκπομπών είναι «πολύ χαμηλότερες από αυτές που ανακοινώθηκαν αλλού».

Το Αλγέρι επίσης δεν ήταν μεταξύ των 100 πρωτευουσών που υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030 κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη πέρυσι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This