Κατέρρευσε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία – Τη μαφία και τη Ρωσία κατηγορεί ο Πετκόφ!

123 βουλευτές από τους 239 καταψήφισαν το υπουργικό συμβούλιο

Must Read

Η βουλγαρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ κατέρρευσε σήμερα αφότου έχασε στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βάζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της έξαρσης του πληθωρισμού.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέτρεψαν την κυβέρνηση – η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες – με ψήφους 123-116, αφού ο κυβερνών συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία του με διαφωνίες κυρίως για τις δημοσιονομικές δαπάνες και για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεκλειδώσει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ήδη διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές σχολιάζουν ότι η κατάρρευση αυτή θα μπορούσε να πλήξει την επέκταση της ΕΕ και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κατηγόρησε τη Ρωσία και την πανίσχυρη μαφία της χώρας του: «Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς μαριονετίστες, χωρίς μαφία — μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε, σε ομιλία του ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

Δίνοντας μια λίστα με τα άτομα που συνέβαλαν στην κατάρριψη της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ ονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε την επιρροή της στην απομάκρυνσή του μέσω νομοθετών από το ακροδεξιό κόμμα Revival.

Ο Πέτκοφ είχε ψηφιστεί με τη δέσμευση να καταπολεμήσει την αχαλίνωτη διαφθορά της Βουλγαρίας και ώθησε τη Σόφια να υιοθετήσει μια ασυνήθιστα ισχυρή γραμμή κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα πιθανώς τις τέταρτες γενικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το Ευρώ το 2024.

Το αδιέξοδο μπορεί επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει σταθερές εισροές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των παραδόσεων στη χώρα (η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό αέριο) λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού με κόμματα της αντιπολίτευσης στην αίθουσα, αλλά θα επιδιώξει αποστάτες από βουλευτές στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για μια νέα κυβέρνηση και να αποφύγει πρόωρες εκλογές.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ καλείται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών και να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν ο Πέτκοφ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο και εάν δύο άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This