Βρετανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Τόρις μετά από διπλή εκλογική ήττα!

Παρά τις συνεχείς πιέσεις, ακόμη και εντός του κόμματός του, ο Μπόρις παραμένει... αγκιστρωμένος στην καρέκλα του

Must Read

Αναβρασμός επικρατεί στη Βρετανία, μετά τη διπλή ήττα του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος σε δυο σημαντικές τοπικές συμπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις, με την παράταξη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μάλιστα, να γνωρίζει οδυνηρή ήττα σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας, η οποία αποτελούσε «οχυρό» των Τόρις για πάνω από έναν αιώνα!

Οι Συντηρητικοί έχασαν την έδρα στο Τίβερτον και Χόνιτον, από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και εκείνη στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) από την αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού κόμματος. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, ενώ στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, Όλιβερ Ντόουντεν, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι ήττες αυτές «είναι οι πιο πρόσφατες στη σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας», ανέφερε ο Ντόουντεν στην επιστολή του, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στη θέση μου», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ρίτσαρντ Φουρντ, υποψήφιος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που κέρδισε στο Τίβερτον και Χόνιτον, δήλωσε στην επινίκια ομιλία του ότι ο Τζόνσον πρέπει «να αποχωρήσει και να αποχωρήσει τώρα». «Κάθε ημέρα που ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει αγκιστρωμένος στη θέση του, φέρνει περισσότερη ντροπή, χάος και παραμέληση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, απέρριψε χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, εάν το Συντηρητικό Κόμμα χάσει τις δύο έδρες, σχολιάζοντας ότι είναι «συχνό φαινόμενο» τα κυβερνώντα κόμματα να χάνουν σε ενδιάμεσες τοπικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, δύο εβδομάδες αφότου ο Τζόνσον επιβίωσε, όχι ενδόξως, της πρότασης μομφής για το «partygate», η απώλεια δύο εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων για τους Τόρις σε δύο βαρυσήμαντες πολιτικά εκλογικές περιφέρειες απειλεί να επιβαρύνει την ήδη ιδιαίτερα αρνητική ατμόσφαιρα εναντίον του.

Σημειώνεται πως, παρότι βάσει των κανόνων του κόμματος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής για έναν χρόνο, βουλευτές που ανησυχούν για το μέλλον τους ενδέχεται να μειώσουν το χρονικό διάστημα και να προκαλέσουν νέα ψηφοφορία νωρίτερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This