Πεντάγωνο προς Μπάιντεν: Μην πουλήσεις Drones στην Ουκρανία

Must Read

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αποκάλυψαν ότι έχουν διατυπωθεί σοβαρές  αντιρρήσεις για την προτεινόμενη πώληση προηγμένων στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-1C «Gray Eagle» στην Ουκρανία. Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον ευαίσθητο εξοπλισμό επικοινωνίας και επιτήρησής τους εάν αυτά καταρριφθούν πάνω από κατεχόμενα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αντιρρήσεις προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επανεξέτασης από τη Διοίκηση Ασφάλειας Αμυντικής Τεχνολογίας, μια υπηρεσία του Πενταγώνου επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των εξαγωγών όπλων και την αποτροπή της εξαγωγής ευαίσθητης τεχνολογίας. Πριν από τις αντιρρήσεις του DTSA, το σχέδιο για την πώληση στην Ουκρανία τεσσάρων από τα προηγμένα drones είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγές εντός του Πενταγώνου υποστήριξαν ότι η πιθανότητα σύλληψης του Grey Eagle δεν ήταν μεγάλη, αλλά είχε τεθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του DTSA την περασμένη εβδομάδα. Το Πεντάγωνο δεν σχολίασε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι αναθεωρήσεις ευαίσθητης τεχνολογίας ήταν «μια τυπική πρακτική για τη μεταφορά αμυντικών όπλων  των ΗΠΑ σε όλους τους διεθνείς εταίρους», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Σου Γκοφ.

«Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται μεμονωμένα με βάση την βαρύτητα τους», είπε η Γκοφ. «Μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια εγείρονται στην αρμόδια αρχή έγκρισης».

Αν και οι πηγές εντός του Πενταγώνου φέρεται να ανέφεραν ότι η πώληση δεν έχει ακυρωθεί οριστικά, ανέφεραν ότι η απόφαση επανεξεταζόταν σε υψηλότερο επίπεδο. Είναι πιθανό η πώληση να προχωρήσει, σταθμίζοντας τον κίνδυνο «σύλληψης» του συγκεκριμένου τύπου drone από τις Ρωσικές δυνάμεις.

Εναλλακτικά, ο κατασκευαστής του drone θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των νέων μοντέλων με λιγότερο προηγμένες εκδόσεις, υποβαθμίζοντας κάπως τις δυνατότητες του drone – αν και μια τέτοια διαδικασία θα χρειαζόταν σίγουρα αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

Εάν πάντως αποφασιστεί να προχωρήσει η πώληση, θα μπορούσε αργότερα να ασκηθεί βέτο από το Κογκρέσο, αν και και τα δύο σώματα έχουν εγκρίνει όλα τα προγενέστερα  πακέτα αποστολής όπλων για την Ουκρανία και τις περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία φέρεται να κοστίζουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια το ένα, προορίζονταν αρχικά να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό των ΗΠΑ, αλλά αργότερα αποφασίστηκε να τεθούν σε πιθανή χρήση στην Ουκρανία. Κάθε ένα από τα drones μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire, που θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς πυραύλους του στρατού των ΗΠΑ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει κάνει εκτενή χρήση drones κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ιδιαίτερα τα τουρκικής κατασκευής TB-2 Bayraktar. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar είναι σχετικά φθηνά σε σύγκριση με το κόστος του παραδοσιακού στρατιωτικού εξοπλισμού. Αποδείχτηκε όμως σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ζελένσκι ότι δεν είναι αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This