Ο Έρντογαν πανηγυρίζει: Πήρε όλα όσα ήθελε, για να αλλάξει στάση στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στη Συμμαχία!

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Must Read

Παρά το γεγονός ότι η αρχική εντύπωση ήταν πως ο Ταγίπ Ερντογάν «λύγισε» στις έντονες πιέσεις για να κάνει πίσω, όσον αφορά στις αντιρρήσεις του ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η -πικρή για την Ελλάδα- αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος της Τουρκίας άλλαξε στάση, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ πήρε ό,τι ακριβώς ζητούσε!

Ο Ερντογάν προσήλθε ανυποχώρητος στη Μαδρίτη για τη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και, τελικά, κατά τη συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατάφερε να αποσπάσει όλα (σχεδόν) όσα επεδίωκε η Τουρκία, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στην πολυσυζητημένη αυτή ένταξη.

Στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία, φαίνεται ότι ικανοποιούνται πλήρως οι «ανησυχίες» της Άγκυρας περί τρομοκρατίας, αλλά και πως ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση Γκιουλενιστών, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Πρόκειται για «θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας», όπως σημείωσε το ΝΑΤΟ στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Οι δεσμεύσεις που εξασφάλισε η Άγκυρα

Χαρακτηριστικά, πηγές της Τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξασφάλισε από την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύσεις για το σύνολο των αξιώσεων που είχε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πηγές της Τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα εξασφάλισε τα ακόλουθα:

  • πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό
  • επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία
  • μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO
  • αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
  • τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
  • δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
  • συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών
  • απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του
  • αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας
  • δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων
  • υποστήριξη της Τουρκία από Φινλανδία και Σουηδία για τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Με το που έπεσαν οι υπογραφές, ξεκίνησαν οι… πανηγυρικές ανακοινώσεις, με το γραφείο Τύπου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον συναντήθηκαν στη Μαδρίτη την Τρίτη (28 Ιουνίου 2022) υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη συνάντηση αυτή, οι ηγέτες συμφώνησαν σε τριμερές μνημόνιο για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών – τον Mevlüt Çavuşoğlu της Τουρκίας, τον Pekka Haavisto της Φινλανδίας και την Ann Linde της Σουηδίας – παρουσία και των τριών εθνικών ηγετών και του Γενικού Γραμματέα».

  • Δείτε τι αναφέρει αναλυτικά το περίφημο μνημόνιο:

Στόλτενμπεργκ: «Εποικοδομητική η προσέγγιση από τις τρεις χώρες»

Παίρνοντας τη σκυτάλη των δηλώσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε τα ακόλουθα: «Χαιρετίζω θερμά την υπογραφή αυτού του τριμερούς μνημονίου και χαιρετίζω έντονα την εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν και οι τρεις χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι καλή για το ΝΑΤΟ και είναι καλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας δήλωσε τα εξής: «σήμερα στη Μαδρίτη, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαμε μια διεξοδική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών μας υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης αυτή την εβδομάδα την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Τα συγκεκριμένα βήματα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, αλλά η απόφαση αυτή είναι πλέον επικείμενη. Το κοινό μας μνημόνιο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους έναντι των απειλών που απειλούν την ασφάλεια η μία της άλλης. Το γεγονός ότι γινόμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη δέσμευση.

»Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκική Δημοκρατία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την απειλή της τρομοκρατίας. Η Φινλανδία λαμβάνει συνεχώς σοβαρά υπόψη της αυτές τις ανησυχίες. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα δεσμευτεί πλήρως στα αντιτρομοκρατικά έγγραφα και τις πολιτικές του ΝΑΤΟ. Καθώς ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις εξαγωγές όπλων και τις εκδόσεις, η Φινλανδία συνεχίζει φυσικά να λειτουργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσω αυτό το στάδιο της πορείας της Φινλανδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προσβλέπω τώρα σε γόνιμες συζητήσεις για το ρόλο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τους μελλοντικούς συμμάχους μας εδώ στη Μαδρίτη».

Μαγκνταλένα Άντερσον: Η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ένα «σημαντικό βήμα»

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας χαιρέτισε σήμερα ένα «σημαντικό βήμα», μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία.

«Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Άντερσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν, επίσης, έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, καθώς η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This