Η ενέργεια και τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου: Παράδοξο με πρακτικά αδύνατη λύση

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι και η επίλυση της κρίσης κόστους ζωής μπορεί να είναι ασύμβατοι βραχυπρόθεσμα

Must Read

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών των τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε στην Daily Express ο καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων Samir Dani από το βρετανικό Keele Business School.

Προειδοποιεί για μια «κατάσταση Catch-22*» για την εξισορρόπηση των κλιματικών στόχων της Ευρώπης και τη μείωση του πληθωρισμού και των τιμών των τροφίμων, που συνδέονται, εν μέρει, με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Αυτή τη στιγμή, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι ο πληθωρισμός παντού, εκτοξεύεται σε κάθε είδους φαινόμενα ντόμινο μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, η οποία είναι το κλειδί, επειδή τα τρόφιμα είναι το κύριο αγαθό για όλους», είπε ο Dani.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την κατασκευή, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σενάρια απώλειας θέσεων εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε λιμοκτονία και σε κάθε λογής πράγματα που προκύπτουν από τη διαδικασία… Η ενέργεια έχει γίνει ο βασικός τομέας για τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου».

Σύμφωνα με τον Dani, η μείωση των τιμών της ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστη με τους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα φαινόμενο Catch-22, όπου οι τιμές πρέπει να μειωθούν, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι κλιματικοί στόχοι.

Υποστήριξε ότι οι καταναλωτές πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουν με υψηλότερες τιμές για την επόμενη περίοδο, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του:

«Οι άνθρωποι ίσως να πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στα επόμενα 10 χρόνια οι τιμές της ενέργειας, καθώς επαναρυθμιζόμαστε σε μια πράσινη οικονομία ή σε παραγωγή πράσινης ενέργειας, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να πέσουν».

Και συμπλήρωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν προσπαθούσαν να μειώσουν την τιμή της ορυκτής ενέργειας και συνάψουν συμφωνίες με τον ΟΠΕΚ και άλλα μέρη όπου είναι διαθέσιμη ενέργεια και φυσικό αέριο, θα μπορούσε να υπάρξει ισοπέδωση αρχικά, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σενάριο για επαναρύθμιση. Πώς σκοπεύει ο απλός άνθρωπος να ζήσει με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την πράσινη ενέργεια και το κόστος που συνεπάγεται στη συνέχεια;»

* «Catch-22»: Έκφραση εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Joseph Heller. Στις ΗΠΑ αναφέρεται γενικά σε ένα παράδοξο στο οποίο η λύση απορρίπτεται από το ίδιο το πρόβλημα, μια κατάσταση δηλαδή όπου η λύση της είναι πρακτικά αδύνατη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This