«Ο τέταρτος άνδρας» του Πούτιν

CIA και FBI κυνηγούν πάνω από 25 χρόνια τον πιο επιτυχημένο κατάσκοπο στον κόσμο, που βοήθησε τον Ρώσο πρόεδρο να πάρει την εξουσία

Must Read

Παρά το ανθρωποκυνηγητό δεκαετιών, άγνωστος παραμένει «ο πιο επιτυχημένος κατάσκοπος του κόσμου», που φέρεται ότι «τάιζε» τη Ρωσία με απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και «τύφλωσε» τη CIA διευκολύνοντας την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Sun», ο πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπάερ αποκαλύπτει ότι η CIA και το FBI κυνηγούν «ενεργά» πάνω από 25 χρόνια τον διπλό πράκτορα. Οι προσπάθειες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από ομάδα που, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, απάρτιζαν οι αξιωματικοί της CIA Λέιν Μπάνερμαν, Νταϊάνα Γουόρθεν και Μέρι Αν Χιου, καθώς και ο αναλυτής του FBI Τζιμ Μίλμπερν. Ο διπλός πράκτορας πρώτα της Σοβιετικής Ενωσης και μετέπειτα της Ρωσίας είναι, σύμφωνα με τον Μπάερ, «ο πιο επιτυχημένος κατάσκοπος στον κόσμο» και είναι γνωστός στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως «Ο τέταρτος άνδρας».

Διαρροές

Τον αποκαλούν έτσι διότι στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν συνελήφθησαν ως κατάσκοποι της Σοβιετικής Ενωσης οι μυστικοί πράκτορες της CIA Εντουαρτ Λι Χάουαρντ και Ολντριχ Εϊμς, καθώς και ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν, παρατηρήθηκε ότι δεν σταμάτησαν οι διαρροές προς τους Σοβιετικούς. Τότε, σύμφωνα με τον Μπάερ, η αμερικανική αντικατασκοπία αντιλήφθηκε ότι υπήρχε και ένας «τέταρτος άνδρας» που λειτουργούσε ως κατάσκοπος. Μάλιστα, ο Μπάερ αποκάλυψε ότι ο άγνωστος πράκτορας συνέχισε τη δράση του και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Φέρεται ότι «τάιζε» με απόρρητες πληροφορίες τη Ρωσία για πάνω από 10 χρόνια, «τυφλώνοντας» τη CIA, διότι δεν ήξερε ποιες πληροφορίες να εμπιστευτεί, με αποτέλεσμα να μη «δει» την άνοδο του Πούτιν.

Επίσης, φέρεται ότι αποκάλυψε στην πρώην KGB και στον τότε πράκτορά της Πούτιν συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν. Ο Πούτιν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Μπάερ, χρησιμοποίησε ως όπλο το περιεχόμενο της συνομιλίας αυτής για να εκβιάσει τον Γιέλτσιν να τον κάνει πρωθυπουργό της Ρωσίας, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την προεδρία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This