Σκάνδαλο στη Γαλλία: Ο Μακρόν αποκάλυψε την «εμπιστευτική» συνομιλία του με τον Πούτιν 4 ημέρες πριν το ξέσπασμα του πολέμου!

Έξαλλη η ρωσική πλευρά από το «σπάσιμο» του απορρήτου

Must Read

Όχι μόνο αποκάλυψε όσα ειπώθηκαν ανάμεσα σε εκείνον και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 20 Φεβρουαρίου, μόλις 4 ημέρες, δηλαδή, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να παραχωρήσει τις εμπιστευτικές, υποτίθεται, συνομιλίες ανάμεσά τους σε έναν συμπατριώτη του κινηματογραφιστή, για να τις προσθέσει στο ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε!

Ως εκ τούτου, το πραγματικά σπάνιο αυτό ηχητικό ντοκουμέντο περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ «Ένας Πρόεδρος, Η Ευρώπη και ο Πόλεμος», το οποίο, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, ρίχνει φως στη διπλωματική προσπάθεια του Μακρόν να προσεγγίσει τη Ρωσία.

https://twitter.com/Plexint/status/1542805867090874369

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζει το εν λόγω ντοκιμαντέρ, εν μέσω κλιμάκωσης ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Πούτιν, επιχειρώντας να του κλείσει ένα τηλεφωνικό «ραντεβού» με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος, αν και δεν φάνηκε να απορρίπτει την πρότασή του, απαντούσε με γενικεύσεις.

Ο Μακρόν προσπαθούσε να λάβει μια ξεκάθαρη απάντηση, αλλά ο Πούτιν μιλούσε για… χόκεϊ και απέφευγε να ορίσει μια ημερομηνία. «Για να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας, ήθελα να πάω για χόκεϊ επί πάγου, επειδή αυτή τη στιγμή είμαι στο γυμναστήριο. Αλλά πριν ξεκινήσω τη γυμναστική μου, υπόσχομαι ότι θα καλέσω τους συμβούλους μου. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε», ακούγεται να λέει ο Ρώσος πρόεδρος, προτού κλείσει το τηλέφωνο.

Η πλευρά της γαλλικής προεδρίας θεώρησε ότι πρόκειται για «καλό σημάδι», ελπίζοντας σε μια συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας. Ωστόσο, την επομένη της συνομιλίας τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Και, τρεις ημέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε την εισβολή στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Guy Lagache, κατέγραψε «εμπιστευτικές» συνομιλίες του Μακρόν με άλλους αρχηγούς κρατών, χωρίς, πάντως, να έχει γίνει ξεκάθαρο αν εκείνοι είχαν ενημερωθεί για αυτό.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνομιλίας Πούτιν – Μακρόν

Ξεκινώντας, ο Μακρόν ρώτησε ευθέως τον Πούτιν για τις προθέσεις του απέναντι στην Ουκρανία. «Τι μπορώ να πω; Εσείς οι ίδιοι βλέπετε τι συμβαίνει» απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία πως παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Πούτιν καταφέρθηκε κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας το Κίεβο πως επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Στην πραγματικότητα, ο αγαπητός μας συνάδελφος κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», ακούγεται να λέει ο Πούτιν. «Σας λέει ψέματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας και τον Μακρόν ότι επιδιώκει αναθεώρηση στις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Γάλλος πρόεδρος τότε αντέδρασε: «Δεν ξέρω αν ο νομικός σας σύμβουλος έχει μάθει νομικά. Όσο για μένα, απλώς κοιτάζω τα κείμενα και προσπαθώ να τα εφαρμόσω». Ο Πούτιν υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. «Μα, δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις των αυτονομιστών», του απάντησε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι θα παροτρύνει τον Ζελένσκι να «ηρεμήσει τους πάντες», όχι μόνο στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μην ενδώσετε σε προκλήσεις οποιουδήποτε είδους τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε στον Πούτιν.

«Σε ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση, Βλαντίμιρ. Θα μείνουμε σε επαφή σε πραγματικό χρόνο. Όταν υπάρχει κάτι, καλέστε με», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Σας ευχαριστώ, κ. πρόεδρε», είπε ο Πούτιν, μιλώντας γαλλικά!

Ζαχάροβα: «Να πώς αντιλαμβάνονται οι Γάλλοι τη “διπλωματία”»

Πληροφορούμενη την ύπαρξη του εν λόγω ντοκιμαντέρ, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι το Παρίσι παραβίασε την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η κίνηση αποκαλύπτει την προσέγγιση της Γαλλίας στη διπλωματία.

«Όταν πραγματοποιούνται κλήσεις σε επίπεδο ηγεσίας, φυσικά πρόκειται για εμπιστευτικό σενάριο, φυσικά είναι συνομιλίες που γίνονται πίσω από “κλειστές πόρτες”. Αποδείχθηκε ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Μακρόν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, ολόκληρη η συνομιλία καταγράφηκε από δημοσιογράφους, οι οποίοι τη βιντεοσκοπούσαν. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς εκλαμβάνουν τη λέξη “διπλωματία”», είπε η Ζαχάροβα στη ρωσική τηλεόραση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στη Γαλλία, με δημοσιογράφους, αναλυτές και αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι η διπλωματική προσέγγιση του Μακρόν δεν είχε αποτέλεσμα. Η δε δημοσιοποίηση συνομιλιών στο ντοκιμαντέρ ήταν λανθασμένη κίνηση, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο της γεωπολιτικής κατάστασης.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

https://youtu.be/bgibddfYAok

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This