«Επίθεση» Τραμπ στην Ευρώπη με… θύματα το γιαούρτι, τα τυριά και τις ελιές!

Must Read

Μετά τον εμπορικό πόλεμο, που έχει κηρύξει εδώ και ένα χρόνο στην Κίνα ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να κάνει το ίδιο και στην Ευρώπη.

Από σήμερα, λοιπόν, οι αμερικάνικες υπηρεσίες αντιπροσωπείας για το εμπόριο  δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.

Στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου μπήκαν: ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, γιαούρτια, καφές, μπισκότα, άνορακ και αεροσκάφη! Ήτοι: επηρεάζεται άμεσα και η χώρα μας, εφόσον ελιές, κρασιά, τυριά και γιαούρτια είναι στα κύρια εξαγωγικά μας προϊόντα.

Γιατί αποφάσισε τώρα να το κάνει αυτό;

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου πυροδότησε η γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το αθέμιτο των επιδοτήσεων στα αεροσκάφη της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας Airbus. Ο αντιπρόσωπος του ΠΟΕ (USTR) θεωρεί προφανώς ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη αεροπορική βιομηχανία την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ. Έτσι, μια πλειάδα ευρωπαϊκών προϊόντων θα επωμιστεί το κόστος αυτής της σύγκρουσης. Η Airbus και η Boeing έχουν εμπλακεί σε «πόλεμο» (που όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει ακόμα) για το ζήτημα των επιδοτήσεων, με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004.

Οι εμπορικές κυρώσεις, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου.

Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων που πλήττονται, λοιπόν, είναι εμπορικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.

Παράλληλα, επιπλέον δασμοί τέθηκαν και σε μια λίστα 150 και πλέον κατηγοριών προϊόντων από ολόκληρη την ΕΕ. Στα κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην του ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων, επίσης, υφίστανται επιπλέον δασμούς.

Για τα ελληνικά προϊόντα, ωστόσο, δεν έχει γίνει ενημέρωση ακόμα.

Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από τη Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης αθροιστικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια» που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών «παράνομων επιδοτήσεων».

Η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους! Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This