Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Τα σπίτια φέρετρα του Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια μητρόπολη λουσμένη στο χρώμα και το φως, αλλά είναι επίσης μια κλασική περίπτωση χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Ένα σημείο μηδέν όπου επικρατούν κάποιες από τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης του κόσμου.

Το 2016, ο αριθμός των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε στα 1,36 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού του, με την πλειοψηφία να ζει σε μικροσκοπικά, υποδιαιρεμένα διαμερίσματα.

Αυτά τα μικροσκοπικά διαμερίσματα που βρίσκονται εντός άλλων διαμερισμάτων είναι γνωστά ως «κοιτώνες-φέρετρα». Αρχικά, τα διαμερίσματα ήταν ενιαία, όμως χωρίστηκαν σε ξεχωριστές μονάδες και στη συνέχεια, διαχωρίστηκαν περαιτέρω, με τη δημιουργία μικρών κοιτώνων που απομονώνονται με ξύλινα διαχωριστικά. Ένα διαμέρισμα των 37 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν 20 χώρους με κρεβάτια, τον έναν πάνω στον άλλον, ο καθένας από τους οποίους είναι μεγέθους 1,80 x0,7 μέτρα.

Ο φωτογράφος Benny Lam, ο οποίος μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ και ασχολείται από καιρό με το πρόβλημα στέγασης της πόλης, κατέγραψε με τον φακό του αυτούς τους χώρους. «Ήθελα να κάνω κάτι για αυτό το κοινωνικό ζήτημα», μας εξήγησε.

Σύμφωνα με το vice.gr, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Society for Community Organisation (SoCO), ο Lam ήρθε σε επαφή με κάποιους από τους κατοίκους υποδιαιρεμένων χώρων του Χονγκ Κονγκ και τους ζήτησε να τους επισκεφτεί στο «σπίτι» τους. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν, όμως κάποιοι τον καλωσόρισαν στον «ασφυκτικό», όπως τον περιέγραψε ο ίδιος, χώρο τους.

«Δεν υπάρχουν παράθυρα για εξαερισμό και τα κρεβάτια είναι πολύ κοντά για τους κατοίκους, όταν ξαπλώνουν», μας είπε.

Σε μια περίπτωση, μια κυρία της οποίας το «σπίτι» φωτογράφισε ο Lam, μαγείρεψε ένα γεύμα για εκείνον και μερικά από τα μέλη της SoCO. Ήταν από τους πιο «πολυτελείς» κοιτώνες, με νιπτήρα και τουαλέτα, όμως ήταν όλα στριμωγμένα στον ίδιο χώρο.

«Άραγε η γεύση του φαγητού ήταν από το φαγητό ή από την τουαλέτα; Ήταν δύσκολο να διακρίνεις», είπε ο Benny.

Λέει ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που στριμώχνονται σε αυτά τα κουτιά, αλλά οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν καλά το μέγεθός τους. Εάν δεν βρεθείς μέσα σε αυτούς τους περιορισμένους χώρους, λέει ο Lam, «δεν μπορείς να κατανοήσεις το πρόβλημα».


Αυτή η σειρά ονομάζεται «Home Ownership» και προέρχεται από το βιβλίο και την έκθεση του Benny Lam, «Trapped».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ