Συναγερμός στην Ευρώπη: Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο για τη μεγαλύτερη εταιρία της Γερμανίας

Μυστική διάσκεψη στην γερμανική καγκελαρία - Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία

Must Read

Μεγάλο πονοκέφαλο προκάλεσε στην Ευρώπη η απόφαση της Gazprom να σταματήσει τη στρόφιγγα για την Uniper, μεγάλη γερμανική εταιρεία διανομής του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Εξέλιξη η οποία έγινε γνωστή μέσω επιστολής της ρωσικής εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας». Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε αμέσως συναγερμός, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η Gazprom θα σταματήσει να προμηθεύει αέριο την Ευρώπη, βυθίζοντάς την σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Όπως μετάδωσε στο OPEN ο Παντελής Βαλασόπουλος, η εταιρεία Uniper επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη επιστολή της Gazprom. Και όπως υπογραμμίζει δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί παραβιάζει τα συμβόλαια, στα οποία αναφέρεται ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης -που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή- είναι μία μεγάλη φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος. Όμως από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», νομικά η Uniper δεν δέχεται την απόφαση της Gazprom.




Σε πανικό η Γερμανία

Η επιστολή οδήγησε σε μυστική διάσκεψη στην γερμανική καγκελαρία για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την Bild. Η δε γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο αγωγός Nord Stream δεν θα ανοίξει ποτέ και η Μόσχα θα επικαλεστεί «τεχνικά προβλήματα».

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκτοξευτεί, καθώς η Uniper είναι η εταιρεία που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο όλη την βαριά βιομηχανία και αναγκαστικά αγοράζει το κατά πολύ ακριβότερο LNG. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καγκελάριος Σολτς ζήτησε από τους πολίτες «υπομονή, γιατί ο δρόμος θα είναι μακρύς».

Αγωνία και στις Βρυξέλλες

Η ενεργειακή κρίση ήταν και το θέμα που απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Αποφάσισαν μάλιστα να σκληρύνουν τη στάση τους στη Ρωσία, βάζοντας στη «μαύρη λίστα» νέα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως υβριδικό όπλο κατά της Ευρώπης και απάντηση στις κυρώσεις, τον ενεργειακό πόλεμο. Και ότι θα αρχίσει τις δικαιολογίες για τεχνικά προβλήματα, προκειμένου να μην ανοίξει τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Μάλιστα αναμένεται τις επόμενες μέρες η Κομισιόν να παρουσιάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινώνει πως θα διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This