Ξέφυγε ο Τσαβούσογλου! Απειλεί με νέες παραβιάσεις και αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι με το αμερικανικό μπλόκο στα F-16

Must Read

Στα άκρα φτάνει την προκλητικότητα ο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με νέες δηλώσεις αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και απειλεί με νέο μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στο TRT Haber για τους περιορισμούς που θέτουν οι ΗΠΑ στην αγορά των F-16 μετά το πρόσφατο μπλόκο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από πρωτοβουλία Ελληνοαμερικάνων βουλευτών, υποστήριξε: «Δεν είναι εφικτό να πούμε ”ναι” σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκτόξευσε νέες απειλές δηλώνοντας ευθαρσώς ότι η Τουρκία δεν θα πάψει να παραβιάζει τον ελληνικό ενάεριο χώρο, καθώς η Άγκυρα αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για τη χώρα μας, αντί για 10.

«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο Eξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Επιπλέον είπε ότι, ακόμα κι αν πάρει από τις ΗΠΑ τα F-16, η χώρα δεν θα υπακούσει: «Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δε συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μη χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», σημείωσε και σχολίασε: «πρώτον, υπάρχει απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντεπιστρέψουν σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Δεύτερον, στο αμερικανικό κογκρέσο υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε πίεση για τα F-16».

Η τροπολογία-«χαστούκι»

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία μπλοκάρει τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία, εκτός από την πώληση νέων, και οι τρόποι που έχει στα χέρια του ο Τζο Μπάιντεν για να άρει το μπλόκο δεν είναι πολλοί. Αντιθέτως, είναι ένας πολύ συγκεκριμένος και έχει να κάνει με κινδύνους που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και καθιστούν υποχρεωτική την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία. Επίσης, θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα η τροπολογία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση και στην αμερικανική Γερουσία, ενώ έχει ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This