Η Κίνα «περικυκλώνει» την Ταϊβάν με πραγματικά πυρά μετά την επίσκεψη της Πελόζι

Φόβοι για θερμό στρατιωτικό επεισόδιο τις επόμενες ημέρες

Must Read

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Ο κινεζικός στρατός ανακοινώνει «στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πραγματικά πυρά» σε πολλές περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου.

Μία ματιά στο χάρτη με τις περιοχές που δέσμευσε η Κίνα, δείχνει ότι πραγματικά προβαίνει σε μία περικύκλωση του νησιού, από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, ενώ οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Οι περιοχές που δέσμευσε ο κινέζικος στρατός γύρω από την Ταϊβάν για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Όσο για την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε, τελικά, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν πριν από κάμποση ώρα, αψηφώντας τις οργισμένες προειδοποιήσεις της Κίνας, με την πρώτη της δήλωση, με το που πάτησε το πόδι της στο έδαφος να είναι «η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουμε τη δημοκρατία της χώρας».

Το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έφτασε λίγο μετά τις 22.45 (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο Songshan της Ταϊπέι, το οποίο φιλοξενεί και στρατιωτική βάση. Η Αμερικανίδα πολιτικός, η οποία  έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο από πολυπληθή αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Ταϊβάν, αποτελεί τον υψηλότερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τα τελευταία 25 χρόνια την Ταιβάν.

  • Δείτε πλάνα από την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι:

Η αντίδραση της Κίνας και η απάντηση της Πελόζι

Ορμώμενο από την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν παραβιάζει σοβαρά την αρχή της “μίας Κίνας” και τις διατάξεις των τριών κινεζο-αμερικανικών ανακοινώσεων. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτύρεται έντονα για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν και την καταδικάζει».

Συνεχίζοντας, το κινεζικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει «σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας». Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», προσθέτεται στην ανακοίνωση, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι το θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Και η ανακοίνωση καταλήγει προτρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική απάντηση ήταν άμεση, με το γραφείο Τύπου της Πελόζι, να δημοσιεύει δήλωση, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψή της Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Πελόζι

Στο μεταξύ, εδώ και αρκετές ώρες κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν περιπολία στα στενά της Ταϊβάν, ενώ με εντολή της κινεζικής κυβέρνησης έκλεισε ο εναέριος χώρος στα στενά της Ταϊβάν για τα πολιτικά αεροσκάφη. Ενδεικτικό δε της έντασης που επικρατεί στο στενό της Ταϊβάν, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι το γεγονός πως στη νοτιοανατολική Κίνα ήχησαν σειρήνες πολέμου!

Παράλληλα, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε κινέζικα στρατεύματα να μετακινούνται προς την πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, ακριβώς απέναντι από την Ταϊβάν. Στην οποία Ταϊβάν, υπό το φόβο στρατιωτικής επέμβασης από το Πεκίνο, οι Αρχές έχουν συστήσει στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα να μεταφερθούν στα καταφύγια!

Νωρίτερα άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως είχαν σηκωθεί αμερικανικά μαχητικά από την Ιαπωνία, για να συνοδέψουν το αεροσκάφος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ πλησίαζε στην Ταϊβάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιστότοπος Flightradar24, που μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο στο Twitter την πορεία της πτήσης με την Πελόζι, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη παρουσία στον εν λόγω ιστότοπο εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών, που παρακολουθούν με αγωνία τα τεκτενόμενα, αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα. «Λόγω του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος συνεχούς παρακολούθησης για την SPAR19, οι υπηρεσίες Flightradar24 βρίσκονται υπό εξαιρετικά μεγάλο φόρτο. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόσβασης στον ιστότοπο, οι ομάδες μας εργάζονται για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας σε όλους τους χρήστες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σχετικά.

Η Κίνα είχε προειδοποιήσει

Μέσα στην ημέρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι όσοι πολιτικοί των ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» για το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν θα έχουν καλό τέλος», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Πελόζι ή κάποιον άλλο πολιτικό των ΗΠΑ.

Πάντως, η Κίνα είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της σε ενδεχόμενη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Άλλωστε, θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσκιρτείσα επαρχία που θα επαναπροσαρτηθεί, με τη βία εάν χρειαστεί, ενώ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αντίποινα, σε περίπτωση επίσκεψης της Πελόζι, λέγοντας ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This