Μετά τα σιτηρά η Ουκρανία θέλει τώρα κι άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία

Το Κίεβο ζητά επέκταση του deal «όσο η Μόσχα βλέπει επίσης εμπορικά οφέλη»

Must Read

Η Ουκρανία ζήτησε η συμφωνία που χαλαρώνει τον αποκλεισμό των εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, όπως τα μέταλλα, μετά την πρώτη επιτυχημένη χρήση της διαδρομής.

Ο Τάρας Κάτσκα, εμπορικός διαπραγματευτής και υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, δήλωσε αισιόδοξος στους Financial Times ότι η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που επιτρέπει την επανέναρξη της κυκλοφορίας σιτηρών θα διατηρηθεί και πρότεινε ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλα εμπορεύματα επειδή οι έμποροι και οι εξαγωγείς «δοκιμάζουν πάντα τα όρια».

«Αυτή η συμφωνία αφορά τα logistics, την κίνηση των πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σιτηρών και σιδηρομεταλλεύματος;» αναρωτήθηκε.

Περισσότερα από δώδεκα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά περιμένουν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια, ενώ ένα άλλο πλοίο κατευθύνεται στο ουκρανικό λιμάνι Τσορνομόρσκ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που μεσολάβησε ο ΟΗΕ και η Τουρκία, η Ρωσία συμφώνησε να μην επιτεθεί σε πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και λιπάσματα όσο θα μπορεί- μαζί με αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ – να επιθεωρεί τα πλοία σε μια τοποθεσία στο στενό του Βοσπόρου.

Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ορισμένες ευάλωτες χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Σομαλία βασίζονται σε αυτήν για την πλειοψηφία των εισαγωγών σιταριού τους.

Η προσωρινή επανέναρξη της εμπορικής οδού της Μαύρης Θάλασσας δημιούργησε ελπίδες ότι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού, καλαμποκιού και άλλων σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία θα μπορούσαν να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές και να αποφέρουν έσοδα στους Ουκρανούς αγρότες ενόψει της χειμερινής περιόδου φύτευσης.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This