«Κόκκινος» συναγερμός στις δυτικές πρωτεύουσες για το συνεχές «ζευγάρωμα» Πούτιν-Ερντογάν!

Δυτικός αξιωματούχος πρότεινε να καλέσουν οι χώρες τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία! - Σε ρούβλια θα πληρώσει η Τουρκία το ρωσικό φυσικό αέριο

Must Read

Οι δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο να αντιμετωπίσει το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αντίποινα εάν συνεχίσει να βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή ο Τούρκος και Ρώσος ηγέτης να επεκτείνουν την εμπορική και ενεργειακή τους συνεργασία, μετά από μια τετράωρη συνάντηση στο Σότσι.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί την τουρκο-ρωσική συνεργασία «ολοένα και περισσότερο», εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Τουρκία γίνεται «ολοένα και περισσότερο» πλατφόρμα εμπορίου με τη Ρωσία.

Ένας άλλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία ως «άκρως καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να δώσουμε στους Τούρκους να καταλάβουν τις ανησυχίες μας».

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, με «δευτερεύουσες κυρώσεις» που στοχεύουν παραβιάσεις εκτός της νομικής δικαιοδοσίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ΕΕ ήταν πιο προσεκτική ως προς αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν αγωγός παράνομων ρωσικών χρημάτων.

Πρόταση-σοκ

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος πρότεινε να καλέσουν οι χώρες τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία, εάν ο Ερντογάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε την Παρασκευή – μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ που έχει ξοδέψει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την οικονομία του εάν συμφωνήσουν οι ξένες εταιρείες.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μπορούν να αναλάβουν δράση κατά της Άγκυρας «καλώντας τις δυτικές εταιρείες είτε να τερματίσουν τις σχέσεις τους στην Τουρκία είτε να μειώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, υπό το φως του κινδύνου που θα προέκυπτε καθώς η σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα γίνεται όλο και πιο στενή».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αμφισβήτησαν πώς θα λειτουργούσε πρακτικά και νομικά και αν θα ήταν καλή ιδέα.

Money talking…

Η Τουρκία είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εμπορικά σήματα από την Coca-Cola και τη Ford έως τη Bosch και την BP έχουν μακροχρόνιες και συχνά εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πολεμούσαν σκληρά ενάντια σε τέτοιες αρνητικές ενέργειες», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα απέκλειε «αρνητικές ενέργειες [αν] η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία».

Ενώ παραδέχτηκε ότι μια επίσημη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα αποτελούσε πρόκληση λόγω των διχασμών εντός του μπλοκ, πρότεινε ότι ορισμένα μεμονωμένα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση.

«Για παράδειγμα, μπορούν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες», είπε.

Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε επίσημη συζήτηση στις Βρυξέλλες για πιθανές επιπτώσεις για την Τουρκία. Αρκετοί άλλοι προειδοποίησαν ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες και οι συνέπειες των συνομιλιών στο Σότσι δεν ήταν ακόμη σαφείς.

Σε ρούβλια θα πληρώσει η Τουρκία το φυσικό αέριο

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. (…), οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ ΝόβακΣυζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών δεσμών και τους διακανονισμούς σε ρούβλια και λίρες» πρόσθεσε.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της σε διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εν μέσω των άνευ προηγουμένου δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το σύστημα πληρωμών MIR

Στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν επίσης «πολύ σοβαρές εξελίξεις» σχετικά με τη χρήση του ρωσικού συστήματος καρτών πληρωμών MIR, το οποίο επιτρέπει στους Ρώσους στην Τουρκία να πληρώνουν με κάρτα τη στιγμή που η Visa και η Mastercard δραστηριοποιούνται στη χώρα τους. Ο Ερντογάν είπε ότι οι κάρτες MIR θα βοηθήσουν τους Ρώσους τουρίστες να πληρώσουν για καταστήματα και ξενοδοχεία.

Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή κυρώσεων.

Ενώ καταδίκασε γρήγορα τη ρωσική επίθεση, η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση και να μην συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και το 45% των αγορών φυσικού αερίου της.

Η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εν μέρει, σε ρούβλια θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να μην μειώσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This