Όπλα στην Ουκρανία: Ρεπορτάζ του CBS αποκαλύπτει σημεία και τέρατα

Μόλις το 30% φτάνει στον προορισμό του - Μαύρη αγορά και τεράστιες ευθύνες στις χώρες που τα στέλνουν καταλογίζει η Διεθνης Αμνηστία

Συντάκτης: Newsroom

Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό αφιέρωμα με έρευνα της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, το Αμερικάνικο δίκτυο CBS αποκαλύπτει σημεία και τέρατα αναφορικά με την αποστολή δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ έχει γίνει κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, αφού κάλυψε όλη την διαδρομή των όπλων, από την Πολωνία όπου είναι και τα σημεία συγκέντρωσης. Μίλησε με πολέμαρχους, στρατιώτες, δυτικούς μισθοφόρους και επικεφαλής ΜΚΟ που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια, με τα ευρήματα να είναι άκρως ανησυχητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κύριο στοιχείο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των όπλων δεν φτάνει ποτέ στην πρώτη γραμμή! Αντίθετα όπως χαρακτηριστικά λέγεται, μόλις το 30% φτάνει στους Ουκρανούς μαχητές, ενώ γίνεται ευθέως λόγο για «όπλα που φτάνουν σε λάθος χέρια» και για μαύρη αγορά με τα δυτικά όπλα, τα οποία είναι άγνωστα εντέλει που θα καταλήξουν.

Καταλυτική είναι η παρέμβαση της Ντονατέλα Ροβέρα της διεθνούς αμνηστίας, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του αμερικανικού καναλιού, αλλά επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στις χώρες που στέλνουν την συγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια, – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – διότι δεν έχει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό για το που θα καταλήξουν τα όπλα! Αυτό συνεπάγεται τεράστιες ευθύνες για τις ίδιες τις χώρες, όπως χαρακτηριστικά λέει το στέλεχος της διεθνούς αμνηστίας, η οποία πρόσφατα συνέταξε και μία έκθεση – κόλαφο εμπλέκοντας το καθεστώς Ζελένσκι σε εγκλήματα πολέμου.

Είναι τέτοια η ευθύνη αυτών των κρατών, που συμπεριλαμβάνει και την μελλοντική χρήση των συγκεκριμένων όπλων που έχουν στείλει, έχοντας μάλιστα τα ολέθρια παραδείγματα στην Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη και το Αφγανιστάν. Εδώ όπως καταλαβαίνουμε, ανοίγει τεράστια συζήτηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι και ο αποστολέας τεράστιου όγκου οπλισμού για τα οποία ουδείς γνωρίζει που κατέληξαν, ποιοι τα χρησιμοποιούν και πως θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Για παράδειγμα, εάν κάποια από τα όπλα κατέληξαν στο τάγμα Αζόφ, για το οποίο πλέον υπάρχουν καταγγελίες από Έλληνες ομογενείς μας ότι χτύπησε αμάχους στην Μαριούπολη, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να προκύψουν ακόμα και μεγάλες ποινικές ευθύνες για την αλόγιστη αποστολή όπλων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μέρος των αποκαλύψεων του CBS

Στο αφιέρωμα αποκαλύπτονται και έγγραφα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που ομολογούν ότι δεν ελέγχουν το που καταλήγουν τα όπλα που στέλνουν!

Δείτε το αφιέρωμα του αμερικανικού δικτύου για τα όπλα στην Ουκρανία:

https://youtu.be/5sJLNjS9stg

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τους Ουκρανούς η Διεθνής Αμνηστία!

Τα πάνω – κάτω φέρνει στον πόλεμο της Ουκρανίας η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία κατηγορεί ευθέως το καθεστώς Ζελένσκι ότι θέτει σε κίνδυνο την ζωές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και ασθενών, καταλογίζοντας της ευθέως δόλο.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία είναι άκρως ενοχοποιητικά για τις ουκρανικές δυνάμεις, στις οποίες καταλογίζουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Δημιουργία Στρατιωτικών βάσεων σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων

Επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από κατοικημένες περιοχές αμάχων

Η έκθεση φυσικά διευκρινίζει ότι τέτοιες παραβιάσεις δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς αμέτρητων πολιτών.

Αναλυτικότερα:

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους εγκαθιστώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, καθώς απέκρουσαν τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε εχθές η Διεθνής Αμνηστία.

Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά πλήγματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν καταστρέψει πολιτικές υποδομές.

«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το να βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η έκθεση της διεθνούς αμνηστίας

Ωστόσο, δεν ακολούθησε αυτό το μοτίβο κάθε ρωσική επίθεση που τεκμηριώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία. Σε ορισμένες άλλες τοποθεσίες στις οποίες η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της πόλης Χάρκοβο, η οργάνωση δεν βρήκε στοιχεία για ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε περιοχές αμάχων που έγιναν παράνομα στόχος του ρωσικού στρατού.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πέρασαν αρκετές εβδομάδες ερευνώντας τα ρωσικά χτυπήματα στις περιοχές Χάρκοβο, Ντονμπάς και Μικολάιβ. Η οργάνωση επιθεώρησε χώρους. ερωτηθέντες επιζώντες, μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων επιθέσεων· και πραγματοποίησε ανάλυση τηλεπισκόπησης και όπλων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ερευνών, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτυπήματα μέσα από κατοικημένες περιοχές, καθώς και τη βάση τους σε κτίρια πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά των περιοχών. Το Crisis Evidence Lab του οργανισμού έχει αναλύσει δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιώσει περαιτέρω ορισμένα από αυτά τα περιστατικά.

Οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες ήταν χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Ήταν διαθέσιμες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τους πολίτες – όπως στρατιωτικές βάσεις ή πυκνά δασώδεις περιοχές κοντά ή άλλες κατασκευές πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στις περιπτώσεις που τεκμηρίωσε, η Διεθνής Αμνηστία δεν γνωρίζει ότι ο ουκρανικός στρατός που βρισκόταν σε μη στρατιωτικές δομές σε κατοικημένες περιοχές ζήτησε ή βοήθησε πολίτες να εκκενώσουν τα κοντινά κτίρια – μια αποτυχία λήψης όλων των εφικτών προφυλάξεων για την προστασία των αμάχων.

Εκτόξευση χτυπημάτων από κατοικημένες περιοχές αμάχων

Επιζώντες και μάρτυρες ρωσικών επιδρομών στις περιοχές Ντονμπάς, Χάρκοβο και Μικολάιβ είπαν σε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας ότι ο ουκρανικός στρατός επιχειρούσε κοντά στα σπίτια τους την εποχή των χτυπημάτων, εκθέτοντας τις περιοχές σε αντίποινα από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας έγιναν μάρτυρες μιας τέτοιας συμπεριφοράς σε πολλές τοποθεσίες.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση να αποφεύγουν τον εντοπισμό, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στρατιωτικών στόχων εντός ή κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Άλλες υποχρεώσεις για την προστασία των αμάχων από τις επιπτώσεις των επιθέσεων περιλαμβάνουν την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή στρατιωτικών στόχων και την αποτελεσματική προειδοποίηση για επιθέσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Η μητέρα ενός 50χρονου άνδρα που σκοτώθηκε σε επίθεση με ρουκέτα στις 10 Ιουνίου σε ένα χωριό νότια του Μικολάιβ είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Οι στρατιωτικοί έμεναν σε ένα σπίτι δίπλα στο σπίτι μας και ο γιος μου πήγαινε συχνά φαγητό στους στρατιώτες. Τον παρακάλεσα πολλές φορές να μείνει μακριά από εκεί γιατί φοβόμουν για την ασφάλειά του. Εκείνο το απόγευμα, όταν έγινε η επίθεση, ο γιος μου ήταν στην αυλή του σπιτιού μας και εγώ στο σπίτι. Σκοτώθηκε επί τόπου. Το σώμα του σχίστηκε σε κομμάτια. Το σπίτι μας καταστράφηκε μερικώς». Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν στρατιωτικό εξοπλισμό και στολές στο διπλανό σπίτι.

Ο Mykola, ο οποίος ζει σε ένα πύργο σε μια γειτονιά του Lysychansk (Ντονμπάς) που χτυπήθηκε επανειλημμένα από ρωσικές επιθέσεις που σκότωσαν τουλάχιστον έναν ηλικιωμένο άνδρα, είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο στρατός μας πυροβολεί από τις πόλεις και όχι από το γήπεδο».

Ένας άλλος κάτοικος, ένας 50χρονος, είπε: «Σίγουρα υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα στη γειτονιά. Όταν υπάρχουν εξερχόμενα πυρά, ακούμε μετά την εισερχόμενη απάντηση» .

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν στρατιώτες να χρησιμοποιούν ένα κτίριο κατοικιών περίπου 20 μέτρα από την είσοδο του υπόγειου καταφυγίου που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι όπου σκοτώθηκε ο ηλικιωμένος.

Σε μια πόλη στο Ντονμπάς στις 6 Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ευρέως απαγορευμένα και εγγενώς αδιάκριτα πυρομαχικά διασποράς σε μια γειτονιά με κυρίως μονοκατοικίες ή διώροφες κατοικίες όπου οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούσαν με πυροβολικό. Θραύσματα προκάλεσαν ζημιές στους τοίχους του σπιτιού όπου μένει η Άννα, 70 ετών, με τον γιο της και την 95χρονη μητέρα της.

Η Άννα είπε: «Σράπνελ πέταξαν μέσα από τις πόρτες. Ήμουν μέσα. Το ουκρανικό πυροβολικό ήταν κοντά στο χωράφι μου… Οι στρατιώτες ήταν πίσω από το χωράφι, πίσω από το σπίτι… Τους είδα να μπαινοβγαίνουν… από τότε που άρχισε ο πόλεμος… Η μητέρα μου είναι… παράλυτη, οπότε δεν μπορούσα να φύγω».

Στις αρχές Ιουλίου, ένας εργάτης σε αγρόκτημα τραυματίστηκε όταν οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια γεωργική αποθήκη στην περιοχή του Μικολάιβ. Ώρες μετά την επίθεση, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν την παρουσία ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και οχημάτων στον χώρο αποθήκευσης σιτηρών και μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι ο στρατός χρησιμοποιούσε την αποθήκη, που βρίσκεται απέναντι από ένα αγρόκτημα όπου ζουν και εργάζονται πολίτες.

Ενώ οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εξέταζαν ζημιές σε κατοικίες και παρακείμενα δημόσια κτίρια στο Χάρκοβο και σε χωριά στο Donbas και ανατολικά του Mykolaiv, άκουσαν εξερχόμενα πυρά από θέσεις ουκρανικού στρατού.

Στο Bakhmut, αρκετοί κάτοικοι είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε ένα κτίριο μόλις 20 μέτρα απέναντι από ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών. Στις 18 Μαΐου, ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το μπροστινό μέρος του κτιρίου, καταστρέφοντας εν μέρει πέντε διαμερίσματα και ζημιές σε κοντινά κτίρια. Η Κατερίνα, κάτοικος που επέζησε από την επίθεση, είπε: «Δεν κατάλαβα τι συνέβη. [Υπήρχαν] σπασμένα παράθυρα και πολλή σκόνη στο σπίτι μου… Έμεινα εδώ γιατί η μητέρα μου δεν ήθελε να φύγει. Έχει προβλήματα υγείας».

Τρεις κάτοικοι είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πριν από το χτύπημα, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν ένα κτίριο απέναντι από το βομβαρδισμένο κτίριο και ότι δύο στρατιωτικά φορτηγά ήταν σταθμευμένα μπροστά από ένα άλλο σπίτι που υπέστη ζημιές όταν χτύπησε ο πύραυλος. Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν σημάδια στρατιωτικής παρουσίας μέσα και έξω από το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων σακουλών με άμμο και μαύρων πλαστικών καλυμμάτων που καλύπτουν τα παράθυρα, καθώς και νέου εξοπλισμού πρώτων βοηθειών για τραύματα, κατασκευής ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε λόγο για το τι κάνει ο στρατός, αλλά πληρώνουμε το τίμημα», είπε στη Διεθνή Αμνηστία ένας κάτοικος του οποίου το σπίτι υπέστη επίσης ζημιές από την επίθεση.

Στρατιωτικές βάσεις σε νοσοκομεία

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας παρακολούθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν νοσοκομεία ως de facto στρατιωτικές βάσεις σε πέντε τοποθεσίες. Σε δύο πόλεις, δεκάδες στρατιώτες ξεκουράζονταν και έτρωγαν γεύματα στα νοσοκομεία. Σε μια άλλη πόλη, στρατιώτες πυροβολούσαν κοντά στο νοσοκομείο.

Μια ρωσική αεροπορική επιδρομή στις 28 Απριλίου τραυμάτισε δύο εργαζόμενους σε ιατρικό εργαστήριο σε προάστιο του Χάρκοβο, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει μια βάση στο συγκρότημα.
Η χρήση νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Στρατιωτικές βάσεις στα σχολεία

Ο ουκρανικός στρατός στήνει τακτικά βάσεις σε σχολεία σε πόλεις και χωριά στο Donbas και στην περιοχή Mykolaiv. Τα σχολεία ήταν προσωρινά κλειστά για τους μαθητές από την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα κτίρια βρίσκονταν κοντά σε κατοικημένες γειτονιές με πολίτες

Σε 22 από τα 29 σχολεία που επισκέφθηκαν, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας είτε βρήκαν στρατιώτες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις είτε βρήκαν στοιχεία τρέχουσας ή προηγούμενης στρατιωτικής δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατιωτικών όπλων, πεταμένων πυρομαχικών, πακέτων σιτηρεσίου στρατού και στρατιωτικών οχημάτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πολλά από τα σχολεία που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις. Σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό των σχολείων, Ουκρανοί στρατιώτες μετακόμισαν σε άλλα σχολεία κοντά, θέτοντας τις γύρω γειτονιές σε κίνδυνο παρόμοιων επιθέσεων.

Σε μια πόλη ανατολικά της Οδησσού, η Διεθνής Αμνηστία είδε ένα ευρύ μοτίβο Ουκρανών στρατιωτών που χρησιμοποιούν περιοχές πολιτών για διαμονή και ως χώρους στάσης, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης τεθωρακισμένων οχημάτων κάτω από δέντρα σε αμιγώς οικιστικές γειτονιές και χρήση δύο σχολείων που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές. Οι ρωσικές επιδρομές κοντά στα σχολεία σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετούς αμάχους μεταξύ Απριλίου και τέλη Ιουνίου – συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού και μιας μεγαλύτερης γυναίκας που σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στο σπίτι τους στις 28 Ιουνίου.

Στο Μπαχμούτ, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν ένα πανεπιστημιακό κτίριο ως βάση όταν ρωσικό χτύπημα έπληξε στις 21 Μαΐου, σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες επτά στρατιώτες. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται δίπλα σε ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών που υπέστη ζημιές στην απεργία, μαζί με άλλα σπίτια πολιτών περίπου 50 μέτρα μακριά. Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν τα υπολείμματα ενός στρατιωτικού οχήματος στην αυλή του βομβαρδισμένου κτιρίου του πανεπιστημίου.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν απαγορεύει ρητά τα μέρη σε σύγκρουση να εδρεύουν σε σχολεία που δεν λειτουργούν. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί έχουν την υποχρέωση να αποφεύγουν τη χρήση σχολείων που βρίσκονται κοντά σε σπίτια ή πολυκατοικίες γεμάτες με πολίτες, θέτοντας αυτές τις ζωές σε κίνδυνο, εκτός εάν υπάρχει επιτακτική στρατιωτική ανάγκη. Εάν το κάνουν, θα πρέπει να προειδοποιήσουν τους αμάχους και, εάν χρειαστεί, να τους βοηθήσουν να εκκενώσουν. Αυτό δεν φαίνεται να συνέβη στις υποθέσεις που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι ένοπλες συγκρούσεις παρεμποδίζουν σοβαρά το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και η στρατιωτική χρήση των σχολείων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή που στερεί περαιτέρω αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Η Ουκρανία είναι μία από τις 114 χώρες που έχουν εγκρίνει τη Διακήρυξη για τα Ασφαλή Σχολεία, μια συμφωνία για την προστασία της εκπαίδευσης εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων, η οποία επιτρέπει στα μέρη να χρησιμοποιούν εγκαταλελειμμένα ή εκκενωμένα σχολεία μόνο όπου δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Αδιάκριτες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις

Πολλά από τα ρωσικά πλήγματα που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν με εγγενώς αδιάκριτα όπλα, συμπεριλαμβανομένων διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς ή με άλλα εκρηκτικά όπλα με αποτελέσματα ευρείας διασποράς. Άλλοι χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενα όπλα με διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα όπλα ήταν αρκετά ακριβή ώστε να στοχεύουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

Η πρακτική του ουκρανικού στρατού να τοποθετεί στρατιωτικούς στόχους εντός κατοικημένων περιοχών δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει ανά πάσα στιγμή να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτικών στόχων και πολιτικών και να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής όπλων, για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά για τον άμαχο πληθυσμό. Οι αδιάκριτες επιθέσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους ή βλάπτουν πολιτικούς στόχους αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

«Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει αμέσως ότι θα τοποθετήσει τις δυνάμεις της μακριά από κατοικημένες περιοχές ή θα πρέπει να απομακρύνει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο στρατός. Οι στρατιώτες δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία για να εμπλακούν σε μάχες και θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα σχολεία ή τα σπίτια πολιτών ως έσχατη λύση όταν δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε η Agnès Callamard.

Η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας με τα ευρήματα της έρευνας στις 29 Ιουλίου 2022. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, οι Ουκρανοί δεν είχαν απαντήσει ακόμη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aνάρτηση υπέρ της ακροδεξιάς AfD από τον Ίλον Μασκ με αφορμή το μεταναστευτικό

Νέα παρέμβαση του Ίλον Μασκ στην ευρωπαϊκή πολιτική, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο να κάνει σήμερα repost στην πλατφόρμα του, Χ (πρώην Twitter), μία ανάρτηση...

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ξανά η Σερβία: Απαίτηση να αποσύρει τα στρατεύματά της στα...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καλούν τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματα» που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Κόσοβο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου,...

Το «σκάσε» του Τζο Μπάιντεν σε ακτιβιστή που τον διέκοπτε

Ένα ακόμη παρατράγουδο με πρωταγωνιστή τον 80χρονο πλανητάρχη, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στην Αριζόνα.Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν μιλούσε σε εκδήλωση τιμής για τον γερουσιαστή...

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε «εν δυνάμει δικτάτορα» τον Τραμπ

Σε μια πρωτοφανή επίθεση για αξιωματικό του αμερικανικού στρατού προχώρησε σήμερα ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αποχωρώντας από την ηγεσία του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων...

«Επέλαση» κοριών στο Παρίσι έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ακόμη και μέσα σε συρμούς του μετρό στο Παρίσι άρχισαν να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα κοριοί (τα ενοχλητικά έντομα, όχι οι άλλοι του... Predator) προκαλώντας...

Ο Ρουμάνος Α/ΓΕΕΘΑ καταγγέλει ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στα GPS των πλοίων

Η Ρωσία παρεμβαίνει στο σήμα GPS των πλοίων στα ρουμανικά χωρικά ύδατα." Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο σύγκρουσης πλοίων. Η Ρουμανία και το ΝΑΤΟ πρέπει...

Πηγή κινδύνων για τον πλανήτη μας οι… 5.000 δορυφόροι του Μασκ!

Ποικίλα προβλήματα φέρεται να προκαλούν οι χιλιάδες δορυφόροι της Starlink που έχει στείλει στο διάστημα ο Ίλον Μασκ, σε σημείο επιστήμονες να κρούουν τον...

Η καταιγίδα Ophelia έπνιξε την Νέα Υόρκη – Λιμνοθάλασσα πολλές περιοχές από τις σφοδρές...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται την Παρασκευή η Νέα Υόρκη έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στο πλαίσιο της καταιγίδας Ophelia. Πολλές περιοχές της...

Σοκ στην Ινδία: Βίντεο δείχνει μικρό κοριτσάκι να περπατά αιμόφυρτο μετά από ομαδικό βιασμό

Ένα κοριτσάκι μόλις 15 ετών, προσπαθεί να περπατήσει και ζητά βοήθεια. Αιμόφυρτη και σοκαρισμένη, κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια των βιαστών της που...

Τραγωδία με σχολικό λεωφορείο στο Λίβερπουλ – Νεκρός ο οδηγός και μια 14χρονη μαθήτρια

Τροχαίο δυστύχημα στην Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ένα σχολικό λεωφορείο ανετράπη σε αυτοκινητόδρομο της περιοχής με αποτέλεσμα...

QatarGate: Ελεύθερος και χωρίς βραχιολάκι ο Αντόνιο Παντσέρι

Ελεύθερος και χωρίς ηλεκτρονική επιτήρηση αφέθηκε ο Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και βασικός ύποπτος για το σκάνδαλο διαφρθοράς QatarGate. Μέχρι σήμερα βρίσκονταν...

Το μέλλον της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner συζήτησε ο Πούτιν με τον πρώην διοικητή της

Το τι μέλλει γενέσθαι με την παραστρατιωτική ομάδα μισθοφόρων μαχητών Βάγκνερ συζήτησε χθες Πέμπτη 28/9 ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρώην διοικητή της, Αντρέι...

Τούρκοι βουλευτές στα Κατεχόμενα! Ξεκίνησε η εκστρατεία του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα υπόγεια σχέδια Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Η Τουρκία θα υψώσει τη φωνή της για την αναγνώριση της ‘τδβκ’...

Έκρηξη εγκληματικότητας από μετανάστες στην Σουηδία – Τον Στρατό στους δρόμους κατεβάζει η κυβέρνηση

Η κλιμακούμενη εγκληματικότητα και η εκρηκτική αύξηση της βίας στην Σουηδία ωθεί την κυβέρνηση σε ακραία μέτρα. Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας...

Ινδία: Έβγαλαν από το στομάχι 35χρονου 60 αντικείμενα!

Έκπληκτοι έμειναν ακόμα και οι γιατροί σε νοσοκομείο της Ινδίας με την περίπτωση ενός 35χρονου ασθενούς ο οποίος έκρυβε για χρόνια μέσα στο στομάχι...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο πρωτοσέλιδο των New York Times η αποκάλυψη-«βόμβα» για τον Άδωνι και τα δωράκια από τη Huawei!

Σε περίοπτη θέση η υπόθεση δωροληψίας με «κορυφαίο Έλληνα υπουργό»

Βρήκαν νεκρό τον 25χρονο που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη

Τραγική ήταν η κατάληξη στις έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου Βαγγέλη, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυψέλη πριν από μια...

Φρικτός θάνατος σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Γυναίκα καθάριζε την μηχανή του κιμά και διαμελίστηκε

Συγκλονίζει το δυστύχημα σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι, όπου μια εργαζόμενη βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μηχανή του κιμά την διαμέλισε. Η άτυχη γυναίκα το...

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σήκωσε το φέρετρο της μητέρας του Ουρανίας μαζί με τον αδερφό του

Σήμερα το πρωί, έφθασε στη Σκιάθο, στο νησί της καταγωγής της, η σορός της μητέρας του Γιώργου Αγγελόπουλου, Ουρανίας Σουλτάνη, η οποία έφυγε από...

Η ρουκέτα Μεϊμαράκη κατά Κυριάκου

Η αιφνίδια επανεμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επιλογή του μάλιστα να αναρτήσει κοινό άρθρο κατά τις μετανάστευσης παρέα με τον...

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στην εισπρακτική εταιρεία DoValue Greece – Έστειλε εξώδικο για οφειλή που είχε ρυθμιστεί

Πρόστιμο 60.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία είσπραξης DoValue Greece για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη μολονότι η οφειλή του είχε ρυθμιστεί με δικαστική απόφαση.Όπως αναφέρει...
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ