Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Ποιοι πήραν τα Νόμπελ Φυσικής και Ιατρικής

Ανακηρύχθηκαν σήμερα οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής: δύο Ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ, και ο Καναδοαμερικανός επιστήμονας, Τζέιμς Πίμπλς.

Το βραβείο απονεμήθηκε κατά 50% στον Αμερικανό Πιμπλς για τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στον τομέα της Κοσμολογίας και κατά 50% στους Ελβετούς Μαγιόρ και Κελόζ, οι οποίοι το 1995 ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που βρισκόταν σε τροχιά, που διαρκούσε 4,2 ημέρες.

Μια μέρα νωρίτερα είχε απονεμηθεί και το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής 2019 στους William Kaelin Jr, Sir Peter Ratcliffe και Gregg Semenza για το έργο τους σχετικά με το πώς τα ανθρώπινα κύτταρα προσαρμόζονται στη διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας σημείωσε πως με το έργο τους άνοιξε έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο για την καταπολέμηση της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών ακόμη ασθενειών. Αυτό ήταν το 110ο βραβείο που απονέμεται σε αυτή την κατηγορία από το 1901, όταν και πρωτοεμφανίστηκε ο θεσμός. Οι τρεις νικητές θα μοιραστούν το ποσό των 918.000 δολαρίων του βραβείου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ