Την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία ανακοίνωσε το Ισραήλ!

Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη – ταφόπλακα στον East Med;

Must Read

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τους πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς και θα επιστρέψουν πρεσβευτές ο ένας στη χώρα του άλλου μετά τη σταθερή βελτίωση των σχέσεων, ανακοίνωσε επίσημα πριν απο λίγο το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει η νεκρανάσταση του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ – Τουρκίας, που θα θέσει την Ελλάδα πάλι στο περιθώριο.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους τον Μάιο του 2018, όταν η Άγκυρα απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή μετά από τριήμερες ταραχές. Το Ισραήλ απάντησε κλείνοντας τα τουρκικά διπλωματικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου ενός προξενείου, στο Ισραήλ.

Η Τουρκία διόρισε εκ νέου πρεσβευτή στο Ισραήλ το 2020, αλλά οι πλήρεις σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν.

Η αναταραχή προκλήθηκε όταν η πρώην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οδηγώντας σε μια σφοδρή ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν τα επόμενα χρόνια, με το Ισραήλ να κατηγορεί την Τουρκία για υποκίνηση βίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ – αν και και οι δύο πλευρές υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν – ενώ ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz καταδίκασε την Τουρκία για «εισβολή» στη βόρεια Συρία.

Το Ισραήλ σήμερα δήλωσε ότι οι πλήρεις διπλωματικοί δεσμοί έχουν πλέον αποκατασταθεί.

«Μετά τις συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Yair Lapid στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλότ Τσαβούσογλου και τη συνομιλία του πρωθυπουργού Λαπίντ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς και τις θετικές εξελίξεις στους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας τον περασμένο χρόνο, οι δύο χώρες αποφάσισαν να αποκατασταθούν οι πλήρεις διπλωματικοί δεσμοί», ανέφερε το γραφείο του κ. Λαπίντ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This