Σάββατο 12/6/2021

Άρχισαν τις επιχειρήσεις στη Συρία οι Τούρκοι – Το ανακοίνωσε ο Ερντογάν (βίντεο)

Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, και θα ανοίξει την πόρτα στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης» ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το τηλεφώνημα έγινε μόλις γνωστοποιήθηκε ότι υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στα συριακά σύνορα: μια στρατιωτική συνοδεία 100 οχημάτων έφτασε στο Kilis, σύμφωνα με την «Γενί Σαφάκ». Καταδρομείς από την Τουρκία με κομβόι 100 θωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων θα εγκατασταθούν στα συριακά σύνορα.

Όσον αφορά την έναρξη των επιχειρήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε πως «θα κοινοποιηθεί στις ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας!».
Ο κ. Cavusoglu σε δήλωσή του σχετικά με τις επιχειρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στα ανατολικά του Ευφράτη, ανέφερε: «Αυτό είναι δικαίωμά μας, που απορρέει από τις αποφάσεις του Χάρτη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας: από το διεθνές δίκαιο. Ο μόνος στόχος μας είναι οι τρομοκράτες εδώ (στο βόρειο τμήμα της Συρίας) και με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε σημαντικά στην ακεραιότητα των συνόρων της Συρίας. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, οι στρατιώτες μας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσουν τις σχετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Συρίας», είπε.

Το πρακτορείο Bloomberg ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχαν αρχίσει οι επιχειρήσεις στη Συρία, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε πρώτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του, μια εμπροσθοφυλακή τουρκικών στρατευμάτων εισέβαλε ήδη στις πόλεις Tal Abyad και Ras al-Ayn. Κατά το Bloomberg πάντα, οι πρώτες δυνάμεις εισέβαλαν στην Ανατολική Συρία από εκεί, για να εκδιώξουν τους Κούρδους αντάρτες.

Η ίδια πηγή επικαλείτο αξιωματούχο, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τον οποίο η μικρή ομάδα τουρκικών στρατευμάτων θα λειτουργήσει ως προγεφύρωμα για να προετοιμάσει την ευρύτερη επιχείρηση στη Συρία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση της είδησης από τους Κούρδους, που νωρίτερα ορκίστηκαν να αμυνθούν απέναντι στην τουρκική εισβολή.

Από την άλλη, κανένας άλλος ανταποκριτής στην περιοχή δεν επιβεβαίωσε αυτή την είδηση, αντιθέτως, μάλιστα, είτε ήταν μουδιασμένοι, είτε διέψευσαν.

Ο ανταποκριτής του Sputnik διαβεβαιώνει ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν περάσει τα τουρκο-συριακά σύνορα και επομένως οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν έχουν αρχίσει…

Αναμένουμε νέες πληροφορίες, ενώ ακολουθεί το βίντεο, το οποίο επικαλείται το Bloomberg:

Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ