Τεχνητή Νοημοσύνη «μεταφράζει» το… κλάμα του μωρού!

Μπορεί να διακρίνει και διαφορετικούς τρόπους κλάματος

Must Read

Ερευνητές δημιούργησαν πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και είναι ικανό να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Automatica Sinica (JAS), ο έξυπνος «μεταφραστής» μωρουδίστικου κλάματος, μπορεί να πληροφορήσει τους γονείς αν το μωρό τους κλαίει γιατί πεινάει, είναι κουρασμένο ή άρρωστο, ή επειδή πονάει.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανάπτυξε το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την Chinese Association of Automation της Κίνας, με απώτερο σκοπό και τα μωρά να είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα και οι γονείς να αγχώνονται λιγότερο.

Αλγόριθμος αναγνώρισης φωνής

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν αλγόριθμο αυτόματης αναγνώρισης φωνής, ο οποίος «διάβασε» το κλάμα μωρών σε ποικίλες περιστάσεις. Διαπίστωσε ότι, όχι μόνο το κάθε μωρό έχει διαφορετικό κλάμα από τα άλλα, αλλά και ότι κλαίει με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την αιτία που του προκαλεί την ανάγκη να κλάψει.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι το κλάμα των μωρών παρουσίαζε και κοινά χαρακτηριστικά, όταν η αιτία που το προκαλούσε ήταν η ίδια. Για παράδειγμα, το κλάμα των μωρών που πονούσαν εμφάνιζε κάποια κοινά μοτίβα, τα οποία κατάφερε να απομονώσει ο αλγόριθμος του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι, το πρόγραμμα έμαθε να ξεχωρίζει το κλάμα του κάθε μωρού, ανάλογα με το τι τα προκαλεί, κατανοώντας ουσιαστικά τη «γλώσσα του κλάματος», ώστε να ενημερώνει τους γονείς, ιδίως για τις περιπτώσεις που υπάρχει επείγουσα αιτία.

Ας ελπίσουμε, τώρα, να ανακαλύψουν και την τεχνητή νοημοσύνη που… σταματά το κλάμα του μωρού, καθώς ο «πατροπαράδοτος» τρόπος σπανίως πιάνει!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This