Ρωσικό μαστίγιο και καρότο στην Ευρώπη!

Ξεκινούν αύριο οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, αλλά με προειδοποιήσεις!

Must Read

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω μιας από τις κύριες οδούς τροφοδοσίας στην Ευρώπη, του αγωγού Nord Stream 1, εξακολουθούν να κινδυνεύουν επειδή μόνο ένας στρόβιλος είναι σε λειτουργία, εντείνοντας τις ανησυχίες της ηπείρου καθώς αγωνίζεται να εξασφαλίσει αρκετό καύσιμο για το χειμώνα.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να τροφοδοτεί τη Γερμανία και άλλες χώρες, λειτουργούσε με δυναμικότητα 20%, ακόμη και πριν σταματήσουν οι ροές για τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα λόγω συντήρησης. Οι παραδόσεις αναμένεται να επαναληφθούν το Σάββατο στις 01:00 GMT.

Η Μόσχα κατηγορεί τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, για παρεμπόδιση των συνηθισμένων εργασιών και συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα και πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της Gazprom, ανέφεραν ότι η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία επρόκειτο να επαναλάβει τις παραδόσεις Nord Stream 1 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν και τα ευρωπαϊκά έθνη παραμένουν επιφυλακτικά σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε νωρίτερα ότι το μπλοκ θα πρέπει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο για να αποτρέψει τις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χειραγωγήσει την αγορά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πλήττοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά, ανεβαίνοντας αρχικά λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία και στη συνέχεια αυξήθηκαν περαιτέρω λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ναι μεν, αλλά…

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έριξε σήμερα κι άλλο λάδι στη φωτιά, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες διακοπές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1.

«Δεν φταίει η Gazprom που λείπουν οι πόροι. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε όταν ρωτήθηκε εάν αναμένονται περισσότερες διακοπές λειτουργίας.

Στοιχεία χειριστή σχετικά με αιτήματα για ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού, γνωστά ως nominations, αναφέρουν ότι οι ροές θα πρέπει να επαναληφθούν το Σάββατο. Ωστόσο, τα αιτήματα ήταν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την τελευταία συντήρηση, όταν ο αγωγός είχε μόνο 20% χωρητικότητα.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι τα δεδομένα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. «Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου το πρωί, μπορούμε μόνο να παρακολουθήσουμε στενά την κατάσταση», είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This