Η ΕΕ… παρακαλάει Κίνα και Ινδία να υποστηρίξουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναλυτές για πλαφόν: Περαιτέρω αποδυνάμωση της Ευρώπης και μετατόπιση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στην Ινδία, την Τουρκία, την Κίνα και άλλα ασιατικά κράτη

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε σήμερα την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία των G-7 για την εφαρμογή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι είναι «άδικο» οι χώρες να πληρώνουν υπερβολικά έσοδα στη Μόσχα εν μέσω του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Τα κράτη της G-7 ανακοίνωσαν χθες ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την επιβολή καθορισμένης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η πολιτική έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα κέρδη που αποκομίζει η Ρωσία από την πώληση πετρελαίου και λειτουργεί ως άλλο ένα τιμωρητικό μέτρο κατά της Μόσχας για την επίθεση στην Ουκρανία.

Λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο τιμών εξακολουθούν να μην έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά ενεργειακοί αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυτό το σχέδιο, ιδίως για το αν θα συμμετάσχουν βασικοί καταναλωτές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επωφελούμενες από τα μειωμένα επιτόκια.

Όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΕ αναμένει από την Κίνα και την Ινδία να βοηθήσουν με το προτεινόμενο πλαφόν τιμών, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είπε: «Νομίζω ότι θα έπρεπε».

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της ενεργειακής συνάντησης των G-20 στην Ινδονησία, η Σίμσον είπε ότι η Κίνα και η Ινδία «είναι πρόθυμες να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, ενώ δικαιολογούνται ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια του εφοδιασμού τους. Αλλά είναι άδικο να πληρώνονται υπερβολικά έσοδα στη Ρωσία».

«Έτσι, ένα ανώτατο όριο δίνει επίσης στους αγοραστές που δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις μας, την ευκαιρία να λάβουν πετρέλαιο σε δίκαιη τιμή, μια τιμή όπου δεν προστίθεται ένας παράγοντας πολέμου», είπε ακόμα η Σίμσον.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ινδία για το θέμα, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η Κίνα φέρεται να είπε τον Ιούλιο ότι το ανώτατο όριο τιμών ήταν ένα «πολύ περίπλοκο ζήτημα».

Σκεπτικισμός από τους αναλυτές

Το ανώτατο όριο τιμών αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσουν οι κυρώσεις της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να περιμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές επίπεδο του πλαφόν.

Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ δεν είπε πότε θα παρουσιαστούν οι τελικές λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε ότι οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. «Είμαστε κάτω από τεράστια πίεση χρόνου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό συνήθως σημαίνει ότι τέτοια βήματα γίνονται «αργά, παρά αργότερα».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν όριο τιμής. Επιπλέον, στον απόηχο της ανακοίνωσης της G-7, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom δήλωσε ότι δεν θα επανεκκινήσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, επρόκειτο να ανοίξει εκ νέου σήμερα μετά από τρεις ημέρες τεχνικών εργασιών.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αναλυτές της αγοράς συνεχίζουν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το πλαφόν τιμών θα είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

«Ο κύριος αντίκτυπος του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου της G-7 θα είναι η περαιτέρω μετατόπιση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας από την Ευρώπη στην Ινδία, την Τουρκία, την Κίνα και άλλα ασιατικά κράτη», δήλωσε ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory.

«Η Ρωσία δεν θα πουλάει πετρέλαιο στα λεγόμενα μη φιλικά δυτικά έθνη, αλλά θα συνεχίσει να πουλά στα ασιατικά έθνη σε έκπτωση σε σχέση με την παγκόσμια τιμή», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This