Τραμπ: «Μου αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά…»

Must Read

Διευκρινίσεις σχετικά με τους μέχρι πρότινος συμμάχους των ΗΠΑ, Κούρδους, θέλησε να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που είπε… «ναι μεν (μου αρέσουν), αλλά…».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού, παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας, επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε.

Επιπλέον, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προστατεύοντας το ίδιο συμφέρον, αφού βασικός τους στόχος ήταν «να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη τους.

«Οι Κούρδοι»— έθνος που δεν διαθέτει Κράτος — «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Μας αρέσουν οι Κούρδοι».

Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως, σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα». «Θα αφανίσω την οικονομία [της Τουρκίας]», απείλησε.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη βορειοανατολική Συρία.

«Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ΙΚΙΛ», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. «Πήραμε έναν ορισμένο αριθμό μαχητών του ΙΚΙΛ που είναι πολύ κακοί», επέμεινε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τραμπ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης, διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους, που είχαν πάει στη Συρία, για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων. «Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος προειδοποίησε ακόμη πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ΙΚ απελευθερωνόταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως κρατούνται δύο μέλη της διαβόητης ομάδας τζιχαντιστών από τη Βρετανία με το προσωνύμιο «Μπιτλς», που είχαν εκτελέσει αρκετούς δυτικούς ομήρους τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This