Σε χαμηλό εικοσαετίας το ευρώ, στα ύψη το φυσικό αέριο – Ρωσικές απαιτήσεις για να ξανανοίξει η στρόφιγγα

Πλήττονται οι αγορές μετοχών, επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση

Must Read

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό 20 ετών αφότου η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενέτεινε την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,7% στα 0,988 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν επίσης, με τον περιφερειακό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 1,2%, τον γερμανικό Dax 2,6 τοις εκατό και τον γαλλικό Cac 40 να υποχωρεί 1,8 τοις εκατό. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,5%.

Στις ενεργειακές αγορές, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς, εκτινάχθηκαν κατά 31% στα 273 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεβαίνοντας προς τα υψηλά όλων των εποχών που ξεπέρασαν τα 340 ευρώ μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Η άνοδος των τιμών έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εργαλειοποίηση της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην ήπειρο μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την Παρασκευή ότι θα αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν θα επαναληφθούν πλήρως, έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκαν πιέσεις σήμερα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς να προσθέτει 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,56 τοις εκατό και την αντίστοιχη ιταλική απόδοση να αυξάνεται 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,95 τοις εκατό.

Η απόδοση χρυσού 10 ετών εκτινάχθηκε έως και 0,08 ποσοστιαίες μονάδες αγγίζοντας το 3% για πρώτη φορά από το 2014, αντανακλώντας την απότομη πτώση της τιμής του βρετανικού χρεωστικού τίτλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This