Την στήριξή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθώς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του, πως η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει το ρόλο της «μεγάλης δύναμης» μαζί με τη Ρωσία.
«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με τη Ρωσία, για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Russian President Vladimir Putin made his first remarks on China's concern over the Ukraine war but praised Xi Jinping for what he said was a ‘balanced’ position on the conflict https://t.co/tjvCRThHyS
— Reuters (@Reuters) September 15, 2022
Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα Στενά της Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία. «Εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας, όσον αφορά την ουκρανική κρίση», δήλωσε σχετικά ο Πούτιν, προσθέτοντας «καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει περαιτέρω.
Σημειώνεται πως η συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη Σαμαρκάνδη, αποτελεί και το πρώτο τους τετ-α-τετ από την εποχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όλο αυτό το διάστημα, το Πεκίνο ούτε υποστήριξε, αλλά ούτε έχει επικρίνει τη ρωσική εισβολή, ωστόσο, έχει πολλάκις εκφράσει την υποστήριξή του στη Μόσχα, απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επιβεβαιώσει πολλές φορές την συνεργασία τους, λαμβάνοντας, για παράδειγμα, μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.