Ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε Ιταλία και Πορτογαλία

«Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας

Must Read

Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αγγίξουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Ντράγκι για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ιταλία, τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκριθούν αύριο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού ενέκρινε, συνολικά, μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης της τιμής της ενέργειας, τα οποία ανέρχονται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα δε με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων θα περιέχει την παράταση της επιστροφής φόρου στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αλλά και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους των λογαριασμών, χάρη σε νέα κρατική βοήθεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζεται να αυξήσει το όριο ετήσιου εισοδήματος, βάσει του οποίου τα ιταλικά νοικοκυριά θα μπορούν να εντάσσονται στα μειωμένου κόστους τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, στη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών σε μηνιαίες δόσεις, από πέντε που είναι μέχρι σήμερα, αναμένεται να φτάσουν τις επτά δόσεις.

Τέλος, αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» στην μερική κάλυψη από το δημόσιο, των μισθών των υπαλλήλων που εργάζονται σε εταιρίες, οι οποίες πλήττονται έντονα από την αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Δάνεια και φοροελαφρύνσεις

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε σήμερα μια σειρά μέτρων, συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δάνεια και φοροελαφρύνσεις, για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Το έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας στις εταιρείες περιλαμβάνει μέτρα που «θα επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Αντόνιο Κόστα ε Σίλβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δάνεια συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύσεις για τις βιομηχανίες που καταναλώνουν σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου, στήριξη στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών προϊόντων ή ακόμη και μείωση φόρων.

«Δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλα τα προβλήματα», παραδέχτηκε ωστόσο ο υπουργός, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια που προβλέπονται για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να «μειώσουν τον λογαριασμό», όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Το σχέδιο αυτό προστίθεται στο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για την ενέργεια, απευθείας στήριξη στις οικογένειες, αλλά και έκτακτη αύξηση στις συντάξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This