Αρνείται ο Μπουρλά να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή για τις μυστικές συμβάσεις των εμβολίων!

Στο στόχαστρο οι επαφές του με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Must Read

Οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πριν από τη συμφωνία εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό έλεγχο.

Κορυφαία στελέχη φαρμακευτικών καταθέτουν στην ακρόαση της επιτροπής οικονομικών της Γερουσίας σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, «αποσύρθηκε» αιφνιδίως από το προγραμματισμένο ραντεβού για να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, στην οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Η απόφαση ακολουθεί μια έκθεση ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον μήνα, η οποία εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την επαφή μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προηγήθηκε σύμβασης εμβολίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου προμηθευτή εμβολίων για τον COVID-19 στην ΕΕ, είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου. Η επιτροπή συναντά αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ για να αντλήσει διδάγματα για το πώς για να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές πανδημίες. Άλλα στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων έχουν καταθέσει στην επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna και ανώτερων στελεχών από την AstraZeneca και τη Sanofi.

Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε στο POLITICO ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer.

Η έκθεση, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσε ότι η  Πρόεδρος της Κομισιόν  είχε εμπλακεί άμεσα στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην ΕΕ, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021. συνιστά  απόκλιση από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με άλλες συμβάσεις, όπου μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους της Επιτροπής και των χωρών μελών διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες.

Ο επόπτης της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι η Κομισιόν αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, είτε υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Ήδη το 2021, οι New York Times στηλίτευαν την στενή σχέση μεταξύ του Μπουρλά και της Φον Ντερ Λάιεν, με τους δύο να ανταλλάσσουν μηνύματα στα κινητά εν όψει της συμφωνίας.

Σε επικοινωνία με το POLITICO, εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι η πρόεδρος των διεθνών αγορών ανάπτυξης της εταιρείας, Janine Small, θα παραστεί στην ακρόαση της επιτροπής και όχι ο Μπουρλά. Η οποία φυσικά αναμένεται να δηλώσει άγνοια για τις μυστικές συνεννόησης πριν από την συμφωνία – μαμούθ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This