Η Κομισιόν ελέγχει τη Γερμανία για τα 200 δισ. ευρώ που ετοιμάζεται να «ρίξει» στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη-μέλη που δεν έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών (της Γερμανίας) τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους», τονίζει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν

Must Read

Τις ανησυχίες της περί ενδεχόμενης παράνομης κρατικής ενίσχυσης εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ που προωθεί η γερμανική κυβέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, από την άποψη πως στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πακέτο στήριξης ανακοινώθηκε από τον Όλαφ Σολτς στις 29 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με αυτό η Γερμανία θα λάβει δάνεια και θα χρηματοδοτήσει μια «οικονομική αμυντική ασπίδα», ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ενέργειας. Ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε ως «διπλό μπαμ» το σχέδιο περιορισμού των συνεπειών των υψηλών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, ανακοινώνοντας την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου, που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μέτρο αυτό έρχεται να αντικαταστήσει την «εισφορά φυσικού αερίου», που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Αριάνα Ποντεστά, όταν ρωτήθηκε για το γερμανικό πακέτο, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο. «Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι είμαστε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές», τόνισε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή για παρόμοια θέματα και με άλλες εθνικές αρχές.

Η ίδια εξήγησε ότι η Επιτροπή αποφασίζει για το εάν οι κρατικές ενισχύσεις είναι νόμιμες ή όχι, αφού ειδοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για τα σχέδιά τους. Στη συνέχεια ακολουθεί διάλογος και είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Ερωτηθείς σχετικά, προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη».

«Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία αλληλεγγύης που μπορούμε να έχουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πιο επικριτικό ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν: «Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη-μέλη δεν μπορούν. Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη-μέλη που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This