Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μελετούσαν βομβιστική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας από τον Απρίλιο!

Must Read

Η επίθεση στη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν σαφώς μια νέα ιδέα για την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Μάλιστα, αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να ανέθεσαν μια μελέτη τον Απρίλιο, που εξέταζε τρόπους για να ανατιναχθεί ο βασικός συγκοινωνιακός σύνδεσμος μέσω του στενού του Κερτς.

Το κρυφό σχέδιο έγινε μετά από αίτημα του ανώτερου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού, Κρις Ντόνελι, ανέφερε το αμφιλεγόμενο The Grayzone σήμερα, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα και αλληλογραφία που έλαβε το ερευνητικό δημοσιογραφικό μέσο από άγνωστη πηγή.

Ο δηλωμένος στόχος ήταν η καταστροφή της γέφυρας για να αποκοπεί μια βασική ρωσική οδός ανεφοδιασμού, να απομονωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία και να αποκλειστεί προσωρινά η θαλάσσια πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο οδικός χάρτης επίθεσης είχε τίτλο «Audacious: Support for Ukraine Maritime Raiding Operations» και δημιουργήθηκε από τον βετεράνο του βρετανικού στρατού Hugh Ward, σύμφωνα με τα έγγραφα που έλαβε το Grayzone.

Ο Ντόνελι, ο οποίος είναι επίσης βετεράνος σύμβουλος του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε τα σχέδια «πράγματι πολύ εντυπωσιακά».

Ο Ward παρουσίασε πολλαπλές επιλογές για την ανατίναξη της γέφυρας των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με πυραύλους cruise με στόχο τσιμεντένιες κολόνες σε κάθε πλευρά της κεντρικής χαλύβδινης αψίδας. Εξέτασε επίσης τη χρήση δυτών, ή υποβρύχιων drones για να τοποθετήσει «νάρκες-πεταλούδες» (σ.σ. τύπος ναυτικής νάρκης που συνδέεται στον στόχο με μαγνήτες και επιφανειακά μοιάζει με πεταλούδα) σε πυλώνες στο «πιο αδύναμο μέρος» της κατασκευής.

Αν και η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη γέφυρα πραγματοποιήθηκε με χρήση παγιδευμένου φορτηγού, αντί των επιλογών που συζητήθηκαν στην ανάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν ενδείξεις ότι Βρετανοί κατάσκοποι είχαν μοιραστεί τα ευρήματά τους με την κυβέρνηση της Ουκρανίας «στα υψηλότερα επίπεδα», γράφει το Grayzone. Το ΜΜΕ έλαβε ένα email στο οποίο ο Ντόνελι προώθησε τα σχέδια στον Λιθουανό υπουργό Άμυνας Όντριους Μπουτκεβίτσιους.

Εικόνα μετά την έκρηξη στη γέφυρα

Όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Γουόρντ, δεν αρνήθηκε ότι ετοίμασε τα σχέδια επίθεσης για τον Ντόνελι, γράφει το Grayzone. «Θα έχω μια συνομιλία με τον Chris και θα επιβεβαιώσω μαζί του τι ετοίμασε για μένα να κυκλοφορήσω», είπε ο Ward.

Αν και τη Γέφυρα της Κριμαίας διασχίζουν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, η μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου δεν περιλάμβανε καμία αναφορά στην αποφυγή απωλειών αμάχων. Ο βομβαρδισμός του Σαββάτου, όπως αποδείχθηκε, σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις πολίτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την έκρηξη «τρομοκρατική επίθεση» και ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας εναντίον στόχων υποδομής στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This