Βρετανία: Η Λιζ Τρας «έφαγε» τον υπουργό Οικονομικών – Διάδοχός του ο Τζέρεμι Χαντ

Κινήσεις πανικού από την ήδη ανεπιθύμητη πρωθυπουργό...

Must Read

Ουδεμία έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουάρτενγκ, αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο της κυβέρνησης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το σφόδρα αρνητικό κλίμα στη χώρα, καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είχε ήδη φανερώσει την πρόθεσή της, ρίχνοντας, ουσιαστικά, σε εκείνον το φταίξιμο της οικονομικής πολιτικής της.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τα διεθνή ΜΜΕ, ο Κουάρτενγκ παύθηκε από τα καθήκοντά του, επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, ο ίδιος την αποπομπή του από την κυβέρνηση, δημοσιεύοντας στο Twitter την επιστολή του προς τη Λιζ Τρας, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων «μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα».

«Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα» του κοινοβουλίου, προσθέτει στην επιστολή του.

Σύμφωνα, πάντως, με το BBC ο Κουάρτενγκ είχε δηλώσει χθες Πέμπτη πως «δεν πρόκειται να πάει πουθενά», παρά τις σφοδρές αναταραχές στην αγορά, μετά την ανακοίνωση από μέρους του την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών, με τις εν λόγω περικοπές φόρων να τυγχάνουν ιδιαίτερα άσχημης υποδοχής από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που θεωρούν πολιτικά τοξική την κατάργηση του 45%, την ώρα που οι απλοί πολίτες αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής. Μάλιστα, ο ίδιος παρότι παραδεχόταν πως ο «μίνι» προϋπολογισμός είχε προκαλέσει κάποιες «αναταράξεις» στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστήριζε ότι η θέση του στην κυβέρνηση ήταν ασφαλής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που, υπό την πίεση των αντιδράσεων των πολιτών αλλά και των αγορών να αντιστραφεί το δημοσιονομικό αυτό σχέδιο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση έχει καταρρεύσει, με τους «αντάρτες» των Τόρις να μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο αντικατάστασης της πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ, μόλις 37 ημέρες αφότου ανέλαβαν την εξουσία. Ο Κουάρτενγκ είναι ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί μόλις φέτος από την κυβέρνηση, εν μέσω μιας ολοένα αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Αντικαταστάτης του ο Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», τον οποίο και θα ανακοινώσει σήμερα η Λιζ Τραζ σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

«Ο Τζέρεμι Χαντ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών», έγραψε στο Twitter ο Στίβεν Σουίνφορντ, πολιτικός συντάκτης των «Times». «(Ο διορισμός του) θα ανακοινωθεί σύντομα στη συνέντευξη Τύπου της Λιζ Τρας».

Οι «αντάρτες» βουλευτές των Tόρις, πάντως, δίνουν στη Λιζ Τρας 17 ημέρες διορία για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, βρίσκοντας μία λύση στον μίνι προϋπολογισμό που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα. Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στη Γηραιά Αλβιώνα, η καρέκλα της «τρίζει», με τους αντάρτες να ζητούν αλλαγή ηγεσίας.

Η Τρας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Ρίσι Σουνάκ και την Πένι Μόρνταντ, σε μία εξέλιξη που θα επιβεβαίωνε την πολιτική κρίση στους Συντηρητικούς της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This