Με τις ευλογίες των Ρώσων, οι Κούρδοι συμμάχησαν με τον Άσαντ για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία

Must Read

Την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου ανακοίνωσαν oι Κούρδοι χθες το βράδυ μετά από διαπραγματεύσεις της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της συριακής κυβέρνησης. Ο Άσαντ αποφάσισε να βοηθήσει τους Κούρδους και οι συνομιλίες έλαβαν χώρα σε ρωσική βάση της Συρίας.

Έτσι, σήμερα το πρωί, στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως αναφέρθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντάρτες, που βοηθούν την τουρκική επιχείρηση, εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής.

Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Μάλιστα, κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι συριακά στρατεύματα –ενισχυμένα με Ιρανούς και Ρώσους μισθοφόρους– κινούνται προς τα βόρεια να σταματήσουν την τουρκική εισβολή.

Ταυτόχρονα, μαχήτρια του γυναικείου κουρδικού στρατού έγραψε στο Twitter ότι οι Κούρδοι παραδίδουν στο συριακό καθεστώς τη Μανμπίτζ, τη Ράκα, την Κόμπανι και πιθανά το Καμισλί.

«Η ηγεσία των YPG αποφάσισε να παραδοθεί στο καθεστώς και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ορισμένες ελάχιστες παραχωρήσεις (δικαιώματα)».

«Αυτό είναι προτιμότερο», συνεχίζει η ίδια, «από την αντίσταση σε μια τουρκική εισβολή που θα οδηγήσει στον εκτοπισμό, στην καταστροφή και στον χαμό, όπως συνέβη στην Εφρίν (Αφρίν)».

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Λίγο αργότερα και ο Κούρδος αξιωματούχος, Badran Jia Kurd, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η συμφωνία προβλέπει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισέλθουν σε παραμεθόριες περιοχές, από την πόλη Μανμπίτζ μέχρι το Ντερίκ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Τις πληροφορίες για παράδοση της πόλης Ράκα στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε και η ιστοσελίδα «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά».

Κούρδοι διπλωμάτες αναφέρουν πως «το μοναδικό τους πρόβλημα είναι η τουρκική πολεμική αεροπορία, την οποία δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν. «Εάν δεν μας βομβάρδιζαν τα τουρκικά αεροπλάνα, θα είχαμε τη νίκη βέβαιη».

Ανακοίνωση συριακού στρατού – Τέσσερις πόλεις στον έλεγχο του Άσαντ

Ο συριακός αραβικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι επρόκειτο να εισέλθει σύντομα στο Καμισλί, στη Μανμπίτζ και σε άλλες πόλεις, για να αποτρέψει την πτώση τους στα χέρια των υποστηριζομένων από την Τουρκία τρομοκρατών.

Θα αντιμετωπίσουν επίσης τους τρομοκράτες στη Ρας Αλ Αΐν και στην Τελ Αμπιάντ, προστίθεται.

Και στο παρελθόν η Συρία βοήθησε τους Κούρδους 

Σημειωτέον ότι και στο παρελθόν οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Στο τέλος του 2018, όταν η Άγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.

Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη , χωρίς να εισέλθει σε αυτήν.

Η ιστορία του ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους

Επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των αρχών της Δαμασκού, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.

Φοβούμενοι τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με την Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης: η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στις σημερινές εργασίες — θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν — θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.

Μηνύματα Μέρκελ-Μακρόν προς τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ζήτησαν από κοινού την Κυριακή από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

«Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από το δείπνο με την γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί τον κίνδυνο από τη μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε έκτακτο αμυντικό συμβούλιο.

«Μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Άγγελα Μέρκελ.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Κάλεσε επίσης του Ευρωπαίους να ενωθούν «σε αυτήν την ευρωπαϊκή και διεθνή δύσκολη, αλλά και ανησυχητική συγκυρία».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια των μάταιων καυγάδων, των μικρών τσακωμών ή την επισώρευσης εσωτερικών κρίσεων στις εντάσεις του κόσμου που ήδη μάς επηρεάζουν», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε τυφλότητα ούτε αδυναμία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This