Ο Έμπολα επιστρέφει! Σε lockdown δύο περιοχές στην Ουγκάντα, λόγω έξαρσης κρουσμάτων

Σπάνια, αλλά θανατηφόρα η νόσος που προκαλεί ο ιός, για την οποία, μάλιστα, ούτε θεραπεία υπάρχει, ούτε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο...

Must Read

Σε lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μπαίνουν οι περιοχές Μουμπέντε και Κασάντα στην Ουγκάντα, ένεκα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού Έμπολα που παρατηρήθηκε σε αυτές, προξενώντας έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ​Γιουέρι Μουσέβενι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του το Σάββατο, όλες οι μετακινήσεις εντός και εκτός των εν λόγω περιοχών θα σταματήσουν, με εξαίρεση τις μετακινήσεις φορτηγών για λόγους τροφοδοσίας. Επίσης, οι χώροι λατρείας, τα μπαρ, τα γυμναστήρια, οι σάουνες και άλλοι χώροι διασκέδασης και ευεξίας θα κλείσουν, με τα σχολεία να είναι οι μόνοι, ουσιαστικά, χώροι συναναστροφών που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

«Δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος και για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης και την προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης, η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, που απαιτούν δράση από όλους μας», είπε ο Μουσέβενι, σύμφωνα με το CNN. Το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα ​​θα αυξήσει επίσης την ιχνηλάτιση και τη βοήθεια προς τις τοπικές εγκαταστάσεις υγείας.

Μεταδίδεται μέσω σωματικής επαφής

Η νόσος που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι μια σπάνια, αλλά θανατηφόρα ασθένεια, η οποία εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά, ενώ δεν μεταδίδεται μέσω των αερομεταφερόμενων ιικών σωματιδίων, αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Προσθέτει δε, ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή της, ούτε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο, αν και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός.

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται επιτυχώς για τον περιορισμό του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στον τύπο του ιού που κυκλοφορεί τώρα στην Ουγκάντα. «Ωστόσο, αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης κατά του συγκεκριμένου ιού, δύο από τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στην Ουγκάντα ​​τις επόμενες εβδομάδες, εν αναμονή ρυθμιστικών και δεοντολογικών εγκρίσεων από την κυβέρνηση της Ουγκάντα», δήλωσε ο ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This