Θέμα χρόνου η γενικευμένη σύρραξη Σύρων και Τούρκων στα βορειοανατολικά σύνορα

Must Read

Κλιμακώνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη βορειοανατολική Συρία, καθώς τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν σε περιοχές που ήλεγχαν Κούρδοι, ενώ η Τουρκία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά των YPG.

Μετά τη συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό, οι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στην Τελ Τάμερ, νότια της μεθοριακής Ρας αλ-Άιν, όπου ήδη γίνονται μάχες μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών στρατευμάτων, που υποστηρίζονται από Σύρους αντάρτες. Στο μεταξύ, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Ρας αλ-Άιν, μια πόλη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι το σημείο όπου θα τελείωνε η «ζώνη ασφαλείας» που επεδίωκε η Τουρκία.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το πάτημα του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Tα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι λόγω των συγκρούσεων πάνω από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν. Σε ανακοίνωση, το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

«Όχι» σε Τραμπ

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία. «Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κάλεσμα Κούρδων

Παράλληλα, οι Κούρδοι απηύθυναν κάλεσμα στις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ηθικές τους ευθυνές και τηρήσουν τις υποσχέσεις τους απέναντί τους. Σε ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία». Ακόμη σημειώνουν ότι «οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας…Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη». Μιλώντας σε ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων του είπε πως «Έχετε παραιτηθεί από εμάς. «Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους, αλλά δεν θέλετε να έρθει και άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει, μας έχετε πουλήσει, αυτό είναι ανήθικο». Ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ είτε να σταματήσουν την τουρκική επίθεση είτε να επιτρέψουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να επιτύχουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους τους, επιτρέποντας στα ρωσικά αεροπλάνα να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοανατολική Συρία παγώνοντας την δυνατότητα της Τουρκίας να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This