Επιτέλους κάποιος το είπε! Για πανάκριβο φυσικό αέριο κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Μακρόν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά εκτοξεύει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησής του σε τρίτες χώρες, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος

Must Read

Την ώρα που η Ευρώπη τρέμει τον χειμώνα, οι ΗΠΑ κοιτάνε την τσέπη τους, πουλώντας «τέσσερις φορές πιο ακριβό» το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαπιστώνει έξαλλος ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξαπέλυσε σήμερα ευθείες βολές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των πολιτικών του στο τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, φανερώνοντας τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ευρώπη για το τίμημα που πληρώνει η Γηραιά Ήπειρος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ», υποστήριξε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Όπως εξήγησε, αυτό κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά εκτοξεύει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1583493944398053383

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ εδώ απαγορεύεται». Και αυτό δημιουργεί διπλά στάνταρ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου». Ο Μακρόν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως τις χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜέρ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, κατηγόρησε τους αμερικανικούς παραγωγούς ότι πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από όσο το πωλούν σε αμερικανικές εταιρείες. Τα ζητήματα αυτά σκοπεύει να θέσει ο Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας

Οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν πλήγμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε συμφωνία για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, προκειμένου να αγοράσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια. Οι σχέσεις των δύο πλευρών εξομαλύνθηκαν, ωστόσο, έπειτα από επικοινωνία των δύο ηγετών.

Οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αν και κάποια ρήγματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. έχει εξοργιστεί και για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act), το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «άδικη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This