Λίβανος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσά τους, με την Τουρκία, όχι μόνο να τη χαιρετίζει, αλλά να την προτείνει και για την… Κύπρο!
«Το μοντέλο αυτό μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο, ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους», λέει σε σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη εν λόγω συμφωνία, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα των έμμεσων συνομιλιών που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις», τονίζει επίσης η ανακοίνωση.
Όπως σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η επίμαχη συμφωνία προβλέπει ένα μοντέλο κοινής εκμετάλλευσης και επιμερισμού των εσόδων μέσω τρίτου μέρους για ορισμένες περιοχές αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου, το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
Israel, Lebanon finalise maritime demarcation deal without mutual recognition
TURKEY: This deal (between Israel and Lebanon) might set a positive example for the Turkish and Greek Cyprus” https://t.co/NPpJWKmYof
— Turgut Alp Boyraz (@turgutalpboyraz) October 27, 2022
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «για την ακρίβεια, τον περασμένο Ιούλιο, η “ΤΔΒΚ” πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά μια συνεργασία βασισμένη στην κατανόηση της κοινής λειτουργίας με τον καθορισμό δίκαιων ποσοστών κατανομής των εσόδων με τρόπο που δεν θα έθιγε τα υφιστάμενα δικαιώματα των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών και πρότεινε τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για το σκοπό αυτό».
Καταλήγοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, τόσο για την διοργάνωση μιας διάσκεψης που πρότεινε η Τουρκία το 2020 για την Ανατολική Μεσόγειο «χωρίς αποκλεισμούς», όσο και για τη συνέχιση της υποστήριξης των προτάσεων συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέβαλε η «ΤΔΒΚ» το 2011, το 2012, το 2019 και το 2022.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει τα ακόλουθα:
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που υπογράφηκε σήμερα (27 Οκτωβρίου) μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ως αποτέλεσμα έμμεσων συνομιλιών.
Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που ήδη αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης και κατανομή εσόδων μέσω τρίτου φορέα εκμετάλλευσης για ορισμένες περιοχές αδειών υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών. Αυτό το μοντέλο που αντανακλά παρόμοιες πρακτικές στον κόσμο, αποτελεί καλό παράδειγμα για την περιοχή και ειδικότερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου υπέβαλε πρόταση συνεργασίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά με βάση μια κοινή αναπτυξιακή προσέγγιση μέσω του καθορισμού ποσοστών δίκαιης κατανομής εσόδων, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων δικαιωμάτων των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών. και πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής για το σκοπό αυτό.
Έχοντας προτείνει τη σύγκληση μιας περιεκτικής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο το 2020, η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει τις υπεράκτιες προτάσεις συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέβαλε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το 2011, το 2012, το 2019 και το 2022.»