Ο Ερντογάν συνέλαβε όλους τους φιλοκούρδους δημάρχους – Στη Συρία μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις

Must Read

Στις συλλήψεις τεσσάρων φιλοκούρδων δημάρχων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας προχώρησε σήμερα το καθεστώς Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που είναι το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία, οι δήμαρχοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» ερευνών.

Πρόκειται για τους «συνδημάρχους» των τεσσάρων πόλεων Χακάρι, Γιουκσέκοβα, Ερτζίς και Νουσαϊμπίν, στις οποίες ζουν κυρίως Κούρδοι, οι οποίοι συνελήφθησαν τα χαράματα, κατά τη συνήθη πρακτική του Τούρκου προέδρου να πιάνει στον ύπνο όσους θέλει να συλλάβει.

Οι πόλεις, που ελέγχονται από το HDP, διευθύνονται από «συνδημάρχους», έναν άνδρα και μια γυναίκα, με στόχο την εμπέδωση της ισότητας μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, συνελήφθησαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή για σχέσεις με την οργάνωση αυτή, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Έρευνα για «τρομοκρατική προπαγάνδα» διεξάγεται επίσης σε βάρος των συμπροέδρων του HDP, του Σεζάι Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάν, αφού επέκριναν την επιχείρηση εναντίον της YPG.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί τακτικά το HDP ότι αποτελεί «πολιτική βιτρίνα» του PKK.

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις – Οι Κούρδοι αντιστέκονται

Σφοδρές συγκρούσεις γίνονταν από χθες το βράδυ στη Μανμπίτζ, όπου ο Ερντογάν επιθυμεί να εγκαταστήσει Άραβες, αλλά και από σήμερα το πρωί στην πόλη-κλειδί, Ρας αλ Άιν: συγκρούσεις ανάμεσα στους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι μάχονται μέχρι θανάτου

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αντεπίθεση των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) στη Ρας αλ Άιν έχει στεφθεί με επιτυχία και η μεθοριακή πόλη περιήλθε στον πλήρη έλεγχο τους. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έχουν εκδιωχτεί στις παρυφές της πόλεις. Από την άλλη μεριά, το Associated Press μεταδίδει ότι, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η αντεπίθεση των SDF αποκρούεται. Το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα μεταδίδει ότι η πόλη είναι στον έλεγχο των SDF, αλλά διεξάγονται μάχες στις παρυφές της. Σύμφωνα, πάντως, με μαρτυρίες κατοίκων αυτή τη στιγμή η πόλη δέχεται συνεχείς βολές του τουρκικού πυροβολικού.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», εξήγησε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».

Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Πόσα είναι τα θύματα μέχρι τώρα

Από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή ήδη έχουν πέσει νεκροί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, ενώ οι εκτοπισμένοι έχουν φτάσει τους 275.000! Μεταξύ των εκτοπισμένων βρίσκονται και 70.000 παιδιά! Από πλευράς Τούρκων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές. Σήμερα, μάλιστα, σκοτώθηκε και δεύτερος Τούρκος στρατιώτης στην Μανμπίτζ, ενώ οκτώ τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους, στην οποία απάντησαν οι τουρκικές δυνάμεις, βομβαρδίζοντας θέσεις των Κούρδων. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει πως στην ίδια επίθεση έχασαν τη ζωή τους 15 Κούρδοι μαχητές. Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για δύο μάρτυρες…

Τι είπε ο Ερντογάν στο Μπακού

Και η επίθεση, όπως διαμήνυσε ο Ερντογάν, «θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της» παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον. Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας στο συνέδριο των τουρκόφωνων περιοχών στο Μπακού ανακοίνωσε πως «η Τουρκία έχει εκκαθαρίσει πάνω από 1000 χιλιόμετρα στα σύνορα από τους “τρομοκράτες”».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως πρώτο βήμα του θα είναι να στείλει πίσω στη Συρία ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κι έπειτα άλλα δύο εκατομμύρια.

Η Μανμπίτζ, σύμφωνα με τη Daily Sabah, που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ (που εδώ και μέρες έχουν συμμαχήσει με τους Κούρδους). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην πόλη αναπτύχθηκαν και Ρώσοι στρατιώτες, που βρίσκονται ήδη σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις!

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1184060738735878145?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1184060738735878145&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fkolastirio-i-voreia-syria-antistekontai-oi-kourdoi-sti-manmpitz-o-syriakos-stratos%2F2893945%2F

Στη Μανμπίτζ, όπως μετέδιδε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, και στο Κομπάνι, όπου ο Ερντογάν φέρεται να υποσχέθηκε στον Τραμπ πως δεν θα επιτεθεί, υπάρχουν πολλά τούνελ. Και αυτά οι Κούρδοι τα ξέρουν σαν την… παλάμη του χεριού τους. Σε κάθε σπίτι, τόσο στη Μανμπίτζ όσο και στο Κομπάνι, υπάρχουν όπλα και αντιαρματικά. Οι Κούρδοι σφυροκοπούν τους Σύρους αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία. Στο Κομπάνι οι μάχες δεν έχουν, ακόμα, ξεκινήσει, αλλά οι Κούρδοι μαχητές είναι ταμπουρωμένοι και περιμένουν…

Ο Έλληνας δημοσιογράφος περιέγραψε πως σε διάστημα 45 λεπτών πέρασαν από το σημείο όπου βρίσκεται πολλά ασθενοφόρα, καθώς υπάρχουν πολλοί τραυματίες (ίσως και νεκροί) ανάμεσα στις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ. Σύροι αντάρτες), τους οποίους στηρίζει η Τουρκία. Εκείνους έχει βάλει ο Ερντογάν «μπροστά», για να συγκρουστούν με τους Κούρδους. Γιατί τουρκικός στρατός, δεν έχει σταλεί στην περιοχή. Οι περισσότεροι είναι μισθοφόροι και ελάχιστοι Τούρκοι κομάντος.

Νωρίτερα και συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συριακός στρατός μπήκε στη Μάνμπιτζ, αν και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που μπήκαν στην πόλη ήταν κυρίως Κούρδοι μαχητές.

Ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, επεσήμανε ότι κάποιες δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν μπει στη Μάνμπιτζ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών είναι Κούρδοι που προήλθαν από το Χαλέπι.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This