Την αμερικανική απαίτηση για εκεχειρία στη βόρεια Συρία απέρριψε κατηγορηματικά χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.
Έκρινε ακόμη πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή οι Σύροι Κούρδοι μαχητές.
«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος [των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ] στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική [εξέλιξη]. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε.
Ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μας λένε “κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός, όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν.
«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», είπε ακόμη ο Ερντογάν.
Το ίδιο δήλωσε και στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, όπου ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες».
Μιλώντας, δε, για το Κομπάνι είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ του ζήτησε «να μην το χτυπήσουν», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, θα μπορούσε να επέμβει σε περίπτωση διαφορετικής εξέλιξης.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσε η δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατ. μετανάστες, λέγοντας: «Τους ενόχλησε όταν τους είπα ότι θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε».
«Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας, τότε και εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορά μας κι έχουμε 3,6 εκατομμύρια προσφύγων (να στείλουμε)» δήλωσε ευθέως ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός
Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας αύριο Πέμπτη, με σκοπό, όπως έχει προαναγγείλει, να εξασφαλίσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία. Θα τον πλαισιώσουν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, καθώς και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.
Ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός», επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε προχθές Δευτέρα τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.
Αναπτύσσονται οι δυνάμεις του Ασαντ
Δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ άρχισαν χθες να αναπτύσσονται σε ορισμένους τομείς στη βόρεια Συρία, που παρέμεναν εκτός του ελέγχου τους τα τελευταία χρόνια, κατόπιν μιας συμφωνίας με τις de facto κουρδικές αρχές, με στόχο να περιοριστεί η τουρκική επίθεση.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περιοχή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Μάνμπιτζ.
Πέραν των αμερικανικών κυρώσεων, χθες Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank για την εμπλοκή της σε «κύκλωμα», που επέτρεψε στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις!
Τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της εισαγγελίας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας διεξάγουν συνομιλίες για την υπόθεση της Χάλκμπανκ για πάνω από έναν χρόνο.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Οι Ρώσοι παρότι στην αρχή έδειξαν ανοχή στις ενέργειες της Τουρκίας, πλέον τις καταδικάζουν ως «απαράδεκτες».
Χαρακτηριστικότερη είναι η βολή του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος διαμήνυσε στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν, αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».
Πλέον, οι Κούρδοι της Συρίας μετατοπίζονται προς τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ, και τη Ρωσία, στερώντας από την Ουάσιγκτον το μοναδικό έρεισμα που διέθετε στη Συρία.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία, που προβλέπει την παραχώρηση του ελέγχου της περιοχής από τους Κούρδους στα συριακά στρατεύματα.
Οι Τούρκοι, πάντως, κινούνται έξυπνα, αφήνοντας το κύριο βάρος των επιθέσεων στους τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Από την άλλη, οι Κούρδοι εισακούστηκαν, αφού το μόνο τους αίτημα, για βοήθεια από αεροπορικής πλευράς, εισακούστηκε. Η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά, με ενδεικτικό το γεγονός ότι χθες δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.
Ποιος υποστηρίζει την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., επειδή επέλεξε να παραβρεθεί στο διακρατικό Συμβούλιο τουρκόφωνων, που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: «Αν η Τουρκία καταφέρει να επιλύσει το συριακό προσφυγικό πρόβλημα εντός της Συρίας, τότε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουγγαρίας»…