Μακρόν προς Ερντογάν: Νισάφι με την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας, αναφορικά με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Must Read

Σε αποφυγή οποιασδήποτε αναθέρμανσης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο κάλεσε σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, με το Ελιζέ να αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το Ουκρανικό, με τον Μακρόν να εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία, αναφορικά με τις επιλογές της Ρωσίας, ενώ οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ως προς το ζήτημα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως, προς το συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο και μέσω των ευρωπαϊκών ποταμών. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Κατόπιν συζητήθηκε το θέμα της επικείμενη ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας. Όσον αφορά δε στα θέματα του Καυκάσου, τα οποία, σύμφωνα με το Ελιζέ, επίσης απετέλεσαν αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ, εκ παραλλήλου, τάχθηκε και υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του, καθώς και στον τουρκικό λαό, για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία συμπαραστέκεται στην Τουρκία στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.

«Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί προς έναν ειλικρινή, έντιμο και ουσιαστικό διάλογο»

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν τη μεσολάβησή του, προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί προς έναν ειλικρινή, έντιμο και ουσιαστικό διάλογο.

Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο διάδρομος Β’ άρχισε να λειτουργεί ξανά, μετά από έντονες προσπάθειες, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συνέχισης της συμφωνίας.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This