ΗΠΑ: Εργαζόμενοι στα Starbucks κατεβαίνουν σε απεργία για το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι!

Η διοίκηση της εταιρείας κατηγορείται για τακτικές εκφοβισμού κατά εργαζομένων που επιθυμούν να συνδικαλιστούν

Must Read

Με αφορμή τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές της εταιρείας, εργαζόμενοι στα Starbucks των ΗΠΑ διαδηλώνουν σήμερα έξω από περισσότερα από 100 καταστήματα της διάσημης αλυσίδας καφέ, διεκδικώντας το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.

Η διαδήλωση των εργαζομένων είναι γνωστότερη ως «Η Εξέγερση της Κόκκινης Κούπας», καθώς η Starbucks Workers United (SWU), η οργάνωση, δηλαδή, πίσω από αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, χρησιμοποιεί για σλόγκαν της κίνησής της μια μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ από τη διάσημη αλυσίδα καφέ που σχεδιάζει να διανείμει μια δωρεάν κόκκινη επαναχρησιμοποιούμενη κούπα σε πελάτες που αγοράζουν ένα ρόφημα σε κάποιο από τα χιλιάδες καταστήματα.

Μέλη της SWU σκοπεύουν να σταθούν μπροστά στα καταστήματα και να προσφέρουν τη δική τους κούπα. «Διεκδικούν ξανά το δικαίωμα να σχηματίσουν ένα σωματείο χωρίς εκφοβισμό ή φόβο», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Η SWU ξεκίνησε τη δράση της στα τέλη του 2021, όταν ομάδα εργαζομένων στα Starbucks του Μπάφαλο δημιούργησε το πρώτο σωματείο. Σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμά τους κι άλλοι στην αλυσίδα, σε σημειο που πλέον στη SWU έχουν ενταχθεί εργαζόμενοι από περισσότερα από 260 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η διοίκηση της εταιρείας όχι μόνο άργησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις, αλλά κατηγορείται και για τακτικές εκφοβισμού κατά των μελών του. Μεταξύ αυτών η απόλυση για δόλιες αιτίες εργαζομένων που επιδιώκουν να συνδικαλιστούν ή ακόμα και το οριστικό κλείσιμο καταστημάτων.

Η Υπηρεσία Εργατικού Δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών (NLRB) έχει καταθέσει δεκάδες καταγγελίες κατά της εταιρείας. Παράλληλα, τον Αύγουστο, ένας δικαστής ανάγκασε συγκεκριμένα τα Starbucks να επαναπροσλάβουν επτά υπαλλήλους ενός καταστήματος στο Μέμφις του Τενεσί, οι οποίοι απολύθηκαν επειδή προσπάθησαν να συνδικαλιστούν.

Πρόοδος

Στον απόηχο των προσπαθειών των εργαζομένων στα Starbucks, πολλά συνδικάτα έχουν καταγράψει πρόοδο σε εταιρείες που μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να αποκρούσουν αιτήματα των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Chipotle ή Trader’s Joe.

Αντιμέτωποι, όμως, με την διοίκηση της εταιρείας που δεν υποκύπτει, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για να μετουσιώσουν τις νίκες τους σε απτή πρόοδο. «Εάν η Starbucks μπορεί να παραβιάζει τον νόμο, για να αποθαρρύνει τις προσπάθειες συνδικαλισμού των εργαζομένων της, άλλες εταιρείες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», παρατηρεί η SWU, που εκφράζει φόβους «για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This